Nemzeti pályaorientáció

Internet a tanórás - 2013. augusztus 24.

Írta: Nádori Gergely

Az Országos tanévnyitó rendezvényen az Educatio Teachmeetet rendezett, ahol mi is előadtunk. Itt hívta fel a figyelmet egy előadó a Nemzeti Pályaorientációs Portálra, amit hazaérve gyorsan meg is néztem. Az oldal tartalmazza a jogszabályokat és felsorol sok lehetőséget is, de engem (ha már egy ilyen blogot írok) a legjobban az Interaktív rész érdekelt (ITT TALÁLHATÓ). Végzős diákjaim vannak, hátha tudom használni velük!

Nem fogom tudni. A szakmacsoportok bemutatásánál az interaktivitást egyes szakmákra jellemző eszközök 3D modellje jelenti. Azt nem látom, hogy a diákomnak attól jönne meg a kedve a faiparhoz, hogy megnézi egy gyalu 3D modelljét. Ráadásul ezek a modellek a Google 3D Warehouse szabadon elérhető tartalmai (INNEN). A Szakmaképek esetén nyolc szakmáról láthatunk sok képet. Nehéz eldönteni, hogy miért pont ez a nyolc szerepel itt. Jó dolog nézni, ahogy egy útépítő dolgozik, de talán ennél is hasznosabb lenne tudni, hol helyezkedhet el és mennyit keres.

Izgalmas az egyes eszközök régi és mai képének egymásra vetítése. Bámulatos, hogy mennyit változott az eke kétszáz év alatt, ettől igazán mindenkinek megjön a kedve a földműveléshez! Van egy keresztrejtvény is a cukrász szakmáról, csupa érdekes kérdéssel. A kvízek segítenek megtudni, hogy tudjuk-e kinek jár álláskeresési támogatás, ez legalább tényleg fontos lehet. Ezután 15 szakmánál próbálhatjuk meg eldönteni, hogy a felsorolt 10 tulajdonság közül melyik öt szükséges hozzá. Megtudtam például, hogy az ácsnak nem kell kretívnak (sic) lennie. A különbségkereső más ismerős a Füles újságból, de nehezen tudtam értelmezni a szöveget, miszerint: Keresd meg, miben különbözik az alábbi három kép! ugyanis csak két képet láttam. Az utolsó interaktív elem a kódfejtő, itt egyes szakmák leírását olvashatjuk és QR kódról olvashatjuk le, hogy melyikről is van szó.

Van azért érdekes része is az oldalnak, ahová szívesen irányítom majd a gyerekeket, ez az egyes szakmákat bemutató filmsorozat (IDE KATTINTVA), ami pár évvel ezelőtt készült ugyan, de valóban hasznosan mutatja be az egyes szakmákat.