Természettudományos ötlettár

Internet a tanórás - 2013. április 25.

Írta: Nádori Gergely

Közhely, hogy szerte a világban bajban van a természettudományok oktatása. A diákokat nem érdeklik ezek a tárgyak, alig választják ezeket a pályákat. Mindeközben egyre szélesedik a szakadék az iskolai ismeretek és a gyakorlatban használható tudás között. Az aggasztó helyzetre különféle szervezetek különféle megoldásokkal próbálkoznak (például az államilag támogatott egyetemi helyek szabályozásával). Ilyen próbálkozás az EU-s inGenius oldal is (IDE KATTINTVA).

Az oldalon az EU oktatási szervei és különféle cégek próbálnak közösen segíteni a tanároknak abban, hogy vonzóbbá tegyék ezeket a tárgyakat. Regisztráció nélkül is körbenézhetünk itt, de ha a komolyabb tartalmakat akarjuk elérni, akkor regisztrálnunk kell. Ez egy kicsit hosszadalmas procedúra, ugyanis egy az EU összes oktatási oldalán használható azonosítót kell készítenünk, így a megszokottnál több adatot kell megadnunk magunkról. Ha viszont megtesszük, akkor máris hozzáférünk a foglalkozásvázlatok gyűjteményéhez. Ezekben jellemzően valós problémákra keresik a megoldásokat a diákok. Sok foglalkozás valamilyen más célra kitalált weboldal oktatási használatát mutatja be.

Ugyan maga az oldal angolul van, találhatóak rajta magyar nyelvű anyagok is. Érdekes rész még a partnerkereső, ahol iskolák kereshetnek olyan cégeket, amikkel együtt tudnak működni természettudományos projekteken és viszont, cégek is keresnek iskolákat. Bár arra nem volt időm, hogy minden anyagot végignézzek, azért úgy tűnik a számomra, hogy ez elsődlegesen egy, korábban már publikált, máshol elérhető anyagok újrahasznosításával készített gyűjtemény. Ezzel nincsen semmi baj, de nem látom, ahogyan megváltja a természettudományok oktatását.