Prezentációk prezentálva

Internet a tanórás - 2012. december 2.

Írta: Nádori Gergely

Érdekes, hogy mostanában a prezentációk megújulásának idejét éljük. Itt van a Prezi, a Powerpoint kiegészítései és még számos más eszköz. A Present.me (IDE KATTINTVA) más irányból közelíti meg a dolgot, szerintük nincs prezentáció előadó nélkül, így aztán olyan rendszert készítettek, amiben az előadás diái mellett maga az előadó is látszik. Könnyen felvehetjük az előadásunkat egy webkamera segítségével és abban osztottan láthatjuk magunkat és az előadást.

Mire használhatjuk ezt? Egyfelől arra, ha e-learninget végzünk készíthetünk így anyagokat, amiket azután megosztunk a diákjainkkal. Hasznos lehet a beteg, hiányzó, elutazott diákoknak is. De arra is felhasználhatjuk, hogy a diákok készítsenek így prezentációkat. Beszéltünk már arról, hogy milyen kár, hogy a diákjainknak alig tanítjuk meg pl. a prezentálást, pedig ez később nagyon fontos készség lesz a számukra. Időigényes is, ha a diákok mindegyikének lehetőséget akarunk adni arra, hogy akár csak ö percig előadjanak (ez egy harmincfős osztály esetében legalább négy tanóra). Ezzel szemben, ha a present.me-t használják azt azután elküldhetik a tanárnak vagy éppen megoszthatják egymással is. Az sem utolsó szempont, hogy visszanézhetik saját magukat is.

Különösen hasznos lehet ez, ha az érettségi szóbelijére készítjük fel a diákjainkat. Az ingyenes változattal egy felhasználó csak havonta három prezentációt rögzíthet, de indulásnak ez is elég lehet.