Online képszerkesztő - három az egyben

Internet a tanórás - 2012. október 21.

Írta: Nádori Gergely

Korábban már egyetlen említés erejéig volt szó a Pixlr oldalról (IDE KATTINTVA), de annyira érdekes és jól használható programról van szó, hogy megérdemel egy saját bejegyzést. Ha ugyanis elmegyünk erre az oldalra, rögtön választhatunk három lehetőségből attól függően, hogy milyen komoly képszerkesztőre van szükségünk. A Pixlr editor (IDE KATTINTVA) egy teljesen komoly grafikai alkalmazás, megtalálható benne minden olyasmi, amit a mindennapokban egy grafikai programban használunk, kezeli a szinteket, tud klónozni és természetesen egy nagy rakat filter is a kreativitásunkat szolgálja. Félprofi grafikai munkákhoz, ha gyorsan kell valamit szerkeszteni, teljesen elegendő.

A Pixlr express (IDE KATTINTVA) már sokkal kevesebb lehetőséget kínál fel, elsődlegesen előre elkészített filterekkel, beállításokkal, szűrőkkel manipulálhatjuk a képeket. Ebben az alkalmazásban arra is lehetőségünk van, hogy a webkamera képét rögzítsük és használjuk fel. Külön lehetőség, hogy több képet is összefűzhetünk egyfajta kollázsként, például így:

A legegyszerűbb és ezért akár a legkisebbeknél is könnyen használható alkalmazás a Pixlr-o-matic (IDE KATTINTVA), ahol a feltöltött vagy webkamerával készült képünk először egy előhívótálba kerül és ott változtatgathatunk rajta különféle szűrőkkel, nagyjából úgy, ahogyan ez az Instagram alkalmazásnál és annak ezer klónjánál megszokott. Az elkészült képet aztán kiakaszthatjuk száradni. Az előre beépített modulok között sok ünnepekhez (Halloween, karácsony) kapcsolódó is van, így arra is használhatjuk, hogy a kicsik elkészítsék saját meghívójukat, vagy údvözlőlapjukat. Sajnos, ez a program sem birkózik meg az ű és ő betűkkel, de ennyi kompromisszumot talán még megköthetünk.