Facebookon szakmai blog avagy irodalomtörténeti Intim Pista

Internet a tanórás - 2012. március 11.

Írta: Nádori Gergely

A tudomány (vagy esetleg műveltség) népszerűsítésnek egészen izgalmas módját választotta Nyáry Krisztián, Facebook oldalán (IDE KATTINTVA) tesz közzé fotókat a magyar irodalom nagyjairól. A fotókon általában párok láthatók és tartozik hozzájuk egy bőséges, de egy lélegzetre könnyen elolvasható leírás is, ami az adott író magánéletébe enged bepillantást.

Szóba kerül itt Ady ménage a trois-ja Lédával és férjével, Mikszáth, aki kétszer vette el ugyanazt a nőt és persze a történelem által tragikusan félbeszakított boldog házasságok is, Radnótié és Szerb Antalé. Sok olyan részletet is megtudunk, amik nem szoktak szerepelni a tankönyvekben, de talán éppen ezért is lehetnek érdekesek: mit mondott Thomas Mann József Attiláról, miért pártolta Léda férje a kapcsolatot Adyval és mit gondolt Weöres a részegség és az ihlet kapcsolatáról. Irodalom iránt érdeklődőknek kötelező követniük az oldalt és érdemes erre buzdítaniuk tanítványaikat is.

Az is külön érdekes, hogy mindez nem egy szakmai blogon zajlik (pedig nyugodtan megtölthetne egyet), hanem a Facebookon, ettől sokkal bensőségesebbé is válnak ezek a bejegyzések. Olyan, mint amikor a kávéházban, a büfében valaki mesél, jó sztorikat, amiket élvezettel hallgat mindenki. Nem tudom, hogy mindenféle szakmai blognak jót tenne-e, ha ebben a formában jelenne meg, de ennek biztosan jót tesz. Visszaigazolják ezt a látogatók is, hiszen az első kép január 20-án került fel, mára pedig már 1400 követik a bejegyzéseket.

ITT OLVASHATÓ egy érdekes interjú a szerzővel.