VISULAND - oktatási környezet 3D-ben!

Internet a tanórás - 2010. október 25.

Írta: Prievara Tibor

Mindig boldogság számunkra, ha magyar fejlesztésekről számolhatunk be. Így van most is, amikor a Visuland névre keresztelt (IDE KATTINTVA elérhető) új virtuális világról adhatunk hírt. Tulajdonképpen a Second Life ihlette, ám attól mégis jelentősen eltérő oldalról van szó. Először is regisztrálnunk kell, majd egy kis kiegészítőt telepítenünk a böngészőbe (1 perc). Ezután beléphetünk a különböző szobákba, amelyek nem is szobák valójában, hanem a tengerparttól kezdve a konferenciateremig, a hétköznapitól az egzotikusig bármilyen helyek, terek lehetnek. A TanárBlog személyesen is felvette a fejlesztőkkel a kapcsolatot, akik arról számoltak be, hogy nemsokára több kifejezetten oktatási céllal készülő modult is készítenek az oldalhoz. A lapozás után néhány érdekesség, amiről jó tudni az oldallal kapcsolatban!

Az oldalon tudunk közösen élő közvetítéseket nézni, előadásokat tartani, videókat beilleszteni pl. YouTube-ról, szó van róla, hogy egyes csoportokon belül tudunk majd csoportmunkát is szervezni, azaz pl. egy 12 fős csoportot könnyedén 3 négyfős csoportba lehet szervezni. Rengeteg apróság van még, ami érdekessé teheti az oldalt a távoktatásban dolgozók (gondolkozók) számára, pl. a 'tévéfej', amikor nem az avatarunk jelenik meg, hanem a webkamerára kapcsolódva a saját fejünk, egy tévébe applikálva. Nagyon vocces, ugyanakkor rendkívül hasznos is, hiszen ténylegesen annaka fejét látjuk, akivel beszélünk, így sokkal személyesebbé válik a közös munka.

Természetesen sorolhatnánk még a fícsöröket sokáig, nekem az egyik kedvencem az, hogy a hang egyre kevésbé hallatszik, ahogy távolodunk egy felhasználótól, azaz lehet pl. suttogva kettesben beszélgetni, ezt csak az fogja hallani, aki 'hallótávon' belül van. Az órák intimitása ugyanakkor elveszhet, mivel a tanár - ha akar - mindent láthat és hallhat ... na de tovább nem is részletezem, feltétlenül ajánlom a Visuland-ot (legalább rövid megtekintésre).