Feedback névtelenül

Internet a tanórás - 2010. április 18.

Írta: Prievara Tibor

Érdekes kérdés a visszajelzések problémája ... hogyan kapjunk valódi, hatékony, hatásos, őszinte értékelést a munkánkról. Több iskolában létezik tanárértékelés, de nem tudom, ezek mennyire működnek jól. Ha névvel írja a diák, akkor nem lesz őszinte, ha név nélkül, akkor fél, hogy felismerik az írását, és így tovább. Erre kínál egy érdekes megoldást a Say at me oldala (IDE KATTINTVA érhető el), ahol létrehozhatunk egy saját, egyéni oldalt, ahová bárki név nélkül bármit írhat. Amit írtak, azt pedig megkapjuk e-mailben.

Nem tudom, hogy ez működik-e, még csak most találtam, és nem volt lehetőségem (bátorságom?) kipróbálni. Természetesen benne van az is, hogy névtelenül sokkal inkább várható átgondolatlan vagdalkozás, de ez is lehet, hogy így tényleg őszinte véleményeket lehet kapni. MIndenesetre, ha valaki szeretné kipróbálni a válaszadó oldaláról, IDE KATTINVA találhat egy oldalt, ahol a TanárBlogról adhat véleményt.

 

Végül egy személyes megjegyzés: én a tanárértékelés elkötelezett híve vagyok, a gondot abban látom, hogy szerintem nem igazán az építő kritika helye ez, mert arra nincsenek szoktatva a gyerekek. Ha szeretnek egy tanárt, akkor minden tökéletes (pedig igazűból nem), ha nem szeretnek valakit, akkor pedig minden rossz. Tipikus volt egy diák kijelentése ezzel kapcsolatban: nem értem, miért kell ezzel ennyit foglalkozni, 1 perc alatt készen vagyok. És ez lehet, hogy baj.