IKT Híradó - 2011.02.03.

Hírek - 2011. február 3.

Írta: Prievara Tibor

Amikor elkezdtük az IKT Híradót, nem gondoltuk volna, hogy naponta ennyi minden történik. Pedig de. Ma például megjelent a Microsoft Office online verziója itt, Magyarországon is.'Szerdán hazánkban is elérhetővé vált az Office Web Apps nevű online szolgáltatás, amely a Google Apps riválisa. Az ingyenes online programcsomag 150 országban használható.' - tudósít az index. Részletek IDE KATTINTVA találhatóak. Egy norvég képviselő, bizonyos Snore Valen, Nobel békedíjra jelölte a Wikileaks 'arcát', Julian Assange-t. A wikileaks rengeteg dokumentumot szivárogtatott ki, most éppen Tunéziában (érdekesség, hogy orosz források menyire támogatják a jelölést). További izgalmas hírek, pályázatok a lapozás után.

Meghirdették a II. Lego Robotprogramozó országos csapatversenyt (az elsőn remekül szerepelt az AKG csapata, hiszen továbbjutott a közép-európai döntőbe - és nagyon nagy élmény volt tanároknak, diákoknak egyaránt).
A kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium megrendezi az II. LEGO Robotprogramozó országos csapatversenyt a 5-8. évfolyamos diákok számára.
A verseny időpontja: 2011. április 16.Nevezési határidő: 2011. január 31. Részletek IDE KATTINTVA tölthetőek le egy kis PDF fájlban.

Az Educatio kiállításon elhangzottak összefoglalója is megjelent (IDE KATTINTVA olvasható)
A témák:
- Megújul a hazai oktatási adatvagyon szerverparkja
- A Szolgáltatói kosár az intézményi innovációk gyűjtőhelye
- A Sulinet webkettes babérokra tör
- Az iskolapedagógia jövője az osztályteremben és online környezetben
- A Digitális Megújulás Cselekvési Terv

Amerikában továbbra is probléma az iskolai erőszak, 7 tinédzsert vettek őrizetbe, mivel telefonra vették amint egy társukat megverik, végigvonszolják a hóban, majd egy kerítésre akasztják - nagy nevetések közepette - tudósított a CNN.  A13 és 17 év közötti vádlottak többek között emberrablás, terrorista cselekménnyel fenyegetés, valamint bűnszövetségben elkövetett súlyos testi sértés bűncselekményeiért fognak felelni.
A hatóságok szerint az iskolai erőszak dinamikáját az változtatta meg, hogy rendszerint videó felvételeket készítenek az elkövetők. Ez nem csak könnyebbé teszi elfogásukat, de talán a cselekmények minősítését is befolyásolja, szigorítja.

Végül a TED TAlks oldaláról ajánlunk egy - sajnos angol nyelvű - előadást. Diana Laufenberg egy tanár, aki a tanulásról beszél (van felirat a videóhoz 21 nyelven).