Hírexpó - 2011. január 23.

Hírek - 2011. január 23.

Írta: Nádori Gergely

Száguld az IKT világ, nem maradhatunk le mi sem.Újfent egy nagy csokor érdekes hírrel állunk hát elő, a földrengés után újra számítógépesedő iskoláktól az iWIW kamu haldoklásáig.

Nincs több tanár-diák chat
Virginia állam tervezi, hogy komolyan korlátozza a diákok és tanárok közötti online kapcsolatokat. A tervezet szerint a diákok e-mailjeire csak a hivatalos iskolai címről válaszolhatnak, a Facebookon csak publikus formában érintkezhetnek. Az ok: az elmúlt tíz évben 120 tanárt kellett felfüggeszteni a diákokkal folytatott szexuális kapcsolat miatt.

Valódi 3D
Forradalmian új 3D technológiát mutatott be a Nintendo. A technika csak egyszemélyes, kézi kijelzőkön működik, de nem kell hozzá semmilyen szemüveg.

Internet rendőrség
Az iráni rendőrfőnök vasárnapi bejelentése szerint hivatalosan megkezdte munkáját az internetes rendőri egység, amelynek feladata: "harcolni a cyber-bűnözés és a közösségi oldalak ellen, mert azok terjesztik a kémkedés és a lázadás szellemségét".

OneNote mobil platformon
A Microsoft jegyzetelő és jegyzetmegosztó programja elkészült iPhone app formájában is. Sajnos még csak az USA-ból elérhető,de jön a nemzetközi verzió is hamarosan.

Földrengés után irány a felhő
Egy évvel a tragikus földrengés kezdenek lassan újjáépülni az iskolán Haitin. A folyamatban nagy segítség, hogy számítástechnikai rendszereik nagy részét felhő megoldással építik ki, ami komoly költségkímélő tényező.

Már 2,6 millió magyar a Facebookon
Újabb mérföldkövet lépett át a magyar Facebook-közösség létszáma, immár több mint 2,6 millió aktív hazai felhasználónál járunk. A statisztikák az elmúlt időszakban nem frissültek, s hosszú hetekig a 2,3 millió körüli adatot láthattuk, de tegnap felkerültek a Facebook hirdetési rendszerébe az aktuális számok.

Larry Page visszaveszi a Google irányítását
Áprilisban Larry Page, a Google társalapítója visszaveszi a cég irányítását Eric Schmidttől, aki 2001 óta vezette a céget. Schmidt továbbra is a vállalatnál marad elnökként, feladata a napi ügyek irányítása helyett nagyobb partneri kapcsolatok, kormányzati megállapodások körüli bábáskodás lesz.

25 éves a számítógépes vírus
Az túlzás, hogy ünnepeljük, de éppen 25 évvel ezelőtt, 1986 januárjában látott napvilágot a Brain névre keresztelt vírus, mely az MS-DOS operációs rendszer boot szektorát fertőzte meg. A készítők, Basit és Amjad Farooq Alvi pakisztáni programozók voltak és azt kívánták megakadályozni, hogy az általuk készített egészségügyi szoftvert illegálisan lemásolják.

Tízéves a Rátz Tanár Úr Életműdíj – Az idén is nyolc tanár kapta meg az Ericsson, a Graphisoft és a Richter elismerését
Az idén is 2-2 olyan matematika, fizika, kémia és biológia szakos tanár kapta meg a Rátz Tanár Úr Életműdíjat, akik kimagasló szerepet töltenek be tárgyuk népszerűsítésében és a fiatal tehetségek gondozásában Az Ericsson Magyarország, a Graphisoft és a Richter immár tíz esztendeje évi 9,6 millió forinttal támogatja a magyar közoktatásban kiemelkedő, természettudományi tárgyakat oktató pedagógusokat.

Rémhír az iWIW-ről
Néhány napja terjed a magyar interneten a Statcounter webes forgalomanalitikai cég grafikonja, ami azt mutatja, hogy december eleje és karácsony között a töredékére csökkent az Iwiw látogatottsága, miközben a Facebooké csaknem a duplájára nőtt.

Még mindig a Windows XP a király itthon
A közel tíz évvel ezelőtt kiadott Windows XP a mai napig a legelterjedtebb operációs rendszer Magyarországon, noha a részesedését évek óta morzsolják az utódai. Ez a trend a Windows 7 2009. októberi megjelenését követően felgyorsult: tavaly karácsonyra 70 százalék alá esett az XP részesedése a magyar internetezők körében.