Hírkartács (2010. október 24.)

Hírek - 2010. október 24.

Írta: Prievara Tibor

Eseménydús hetünk volt, vagy nekünk túl sok időnk, hogy mindent összeszedjünk, Mindenesetre a lapozás után megtudhatjuk, hogy mi történt azokkal a tanárokkal, akik az USA-ban bejelölgették a diákjaikat, de beszámolunk a Magyar Gyermek új kiadásáról, Bill Gates legújabb adományairól, egy érdekes dokumentumfilmről, és (rengeteg egyéb érdekességen kívül) arról is, hogy vajon mi az az esemény, amit 1 milliárd(!) ember nézett az interneten.

Google nyitólap a magyar forradalom emlékére

Mire jók a Podcast-ok?
Egy amerikai főiskolán ezt tesztelték egy kutatás során. Ugyanazt az előadást hallgatták a hallgatók, csak a csoport egyik fele élőben, míg a másik Podcast formájában. A meglepő eredmény: a Podcast-ot hallgatók jobb eredménnyel adtak számot az előadáson elhangzottakról. Az ok (sok egyéb mellett): a pillanatmegállító (ún. Pause) gomb. Részletek ITT TALÁLHATÓAK (sajnos angolul)

Milyen őszinte vagy a weben?
Meghökkentő eredményre jutottak a Carnegie Mellon egyetem kutatói: egy-egy weboldal külalakja meghatározza azt, mennyire őszintén válaszolunk a site-on feltett kérdésekre.

Online közösségek veszélyben
Ahogy az érdekes híreknek megvan az apropó szolgáltató szerepe a spam küldési táplálékláncban, az újonnan megjelenő termékek megjelenésekor is megjelennek az adathalászok.

Még hatékonyabban Gmailben
Nem tagadjuk, szerkesztőségünk tagjai szeretik a Gmailt. Felhasználóbarát, egyszerűen kezelhető, és persze ott van az az óriási, immár hét és fél Gbájtra növelt tárterület. Az alábbiakban a levelek közötti kereséshez adunk pár ötletet

Photoshop leírások és trükkök – toplista
Az Adobe Photoshop a képfeldolgozás királya – ezt még a Paintshop, a Corel és a GIMP rajongói is elismerik. Az évek során rengeteg leírás, Photoshop tutorial került tudástárunkba. Olvasóink eligazodását megkönnyítendő, összeállítottunk egy toplistát.

Miről csiripelnek a nagyok?
Aki jól értesült akar lenni manapság, annak mindössze egyetlen dolga van: regisztrálni a Twitterre, ahol azután bele kerülhet a fontos és kevéssé lényeges hírek, megjegyzések szakadatlan folyamába.

Így védd magad a Facebooktól
Ma már a legtöbb weboldalról közvetlenül elérhető a Facebook, a közösségi oldal pedig láthatja, mely oldalakat látogattunk meg. Egy új böngésző bővítmény azonban elrejti mozgásunkat a Facebook elől.

Stream rekordot döntöttek a chilei bányászok
Sikerrel zárult a chilei bányászok kiszabadítására indított mentőakció, mind a 33 embert épségben felszínre hozták - a mentést egymilliárd ember figyelte, az online közvetítés is rekordot döntött.

Túl drága a nyílt forráskód?
Frontális támadást intézett a Microsoft a nyílt forráskódú, ingyenesen letölthető Open Office ellen. A redmondi óriás reklámja szerint egyszerűen túl sok költséggel jár annak használata.

"A világ gyermekei" nemzetközi digitális fotópályázat
A Szingapúri Fotográfiai Társaság (PSS) és a Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség (FIAP) karöltve 60 éves évfordulója alkalmából "A világ gyermekei" címmel nemzetközi digitális fotópályázatot hirdet. Olyan fotók érkezését várják a világ minden tájáról, amelyek fókuszában a gyermekek és mindennapi tevékenységük áll. Az egyes országokból érkező fotók előzsűrizésen mennek át, melyet Magyarországon a MAFOSZ szervez. A pályaművek beérkezési határideje: 2010. november 27.

A European Schoolnet egy nagy tanulmányt jelentetett meg az interakítv táblákról - pedagógusok, laikusok, illetve döntéshozók számára elsősorban. Ebben minden benne van, amit a táblákról tudni kell, vagy érdemes (néha picit több is). A PDF fájlt IDE KATTINTVA lehet letölteni, sajnos csak angolul.


Digitális klónjukban élhetnek tovább a felhasználók
Az Intellitar meglehetősen egyedi módon oldotta meg az öröklét kérdésének problémáját. A cég lehetővé teszi, hogy bármely felhasználó elkészíttethesse a saját virtuális másolatát.

Jönnek az emberi agy teljesítményére képes számítógépek
Ray Kurzweil mesterséges intelligencia szakértő, jelenleg a világ legnevesebb jövőkutatója, ami nem csoda, tekintve, hogy az elmúlt 30 évben számos előrejelzése volt és ezek többsége megvalósult.

2020-ban már csak egy böngészőre lesz szükség
A norvég Opera Software vezetői bíznak a HTML5 sikerében és úgy gondolják: egy évtized múlva elegendő lesz egy szörföléshez használt programot telepíteni a mobil készülékekre.

Új fejezettel jelentkezett Tóta W. Árpád ‘Magyar gyermek’ című online újságja

Barack Obama és Steve Jobs (az Apple első embere) találkoztak, és fontos kérdésekről beszélgettek - köztük az amerikai oktatás versenyképessé tételéről. Vajon ebből mi lesz? RÉSZLETEK ITT (angolul).


Bill Gates nem csak tárgyalt, hanem cselekedett is, ismét milliókat áldozna olyan fejlesztésekre, amelyek segítik az online kurzusok integrációját az oktatásba. Gates furcsának tartja, hogy annyi mindent intézünk online (pl. repülőjegyvásárlás, ételrendelés stb.),, miért van az. hogy a formális oktatás ennyire kívül rekedt ezen a körön? Részletek angolul egy interjú formájában ITT TALÁLHATÓAK

Facebook-reklámnak kínos, filmnek unalmas
A Social Network dokumentumfilmnek nem elég tényszerű és alapos, fikciónak meg túl bátortalan és fantáziátlan. Ha az élet csak ilyen sztorikat képes írni, abba kellene hagynia az írást.

Amerikában is gond van a közoktatással - legalábbis Davis Guggenheim Waiting for "Superman" (Superman-re várva) című dokumentumfilmje szerint. Többen az amerikai oktatási rendszer harmadik világba csúszásáról vizionálnak. IDE KATTINTVA található egy (angol nyelvű) cikk erről, ha valakit a film maga érdekel, IDE KATTINTVA találhat a hivatalos weboldalra, de rövidebb részleteket is lehet már nézni YouTube-on, itt egy interjú a szerzővel:

Itt egy 45 perces beszélgetés található, amelyen többek között Davis Guggenheim és Bill Gates is részt vesz.

 

A Facebook veszélyeire sokszor, sok helyen hívták fel a figyelmet. Most a New York Post számol be arról, hogy legalább 3 tanárt bocsátottak el, mert ‘bejelölték’ tanítványaikat, majd illetlennek minősített üzeneteket küldtek nekik, vagy éppen kommenteltek egy kép alá olyasmit, hogy Wow, ez szexi’. Van olyan tanárnő, aki egy diákkal fenntartott kapcsolata miatt rúgtak ki, bár a fiú már nem volt az iskola tanulója. RÉSZLETEK ITT.