Hírek, események, érdekességek az IKT világából 11 (június 7.)

Hírek - 2010. június 7.

Írta: Prievara Tibor

Lassan közeleg a tanév vége, ám mi továbbra is töretlen lelkesedéssel osztjuk meg látogatóinkkal a legújabb, legfrissebb, legfontosabb, illetve a leghasznosabb híreket az IKT világából. Lapozás után immár a sorozat 11-ik részét olvashatja a nyájas olvasó. Jó szórakozást hozzá!

Akadálymentes Freemail
Üdvözlendő szolgáltatást csíptünk el a Freemail oldaláról. A hivatalos bejelentést nem találtuk meg, így óvatos, publikus bétának neveznénk az oldalt.
Akadálymentes webmail felületről van szó, melyet őszintén megmondom, máshol még nem láttam direktben kialakítva.

Gábor Dénes életrajz – ismét magyar a Google főoldalán
A Google ezúttal nemcsak a magyar oldalon jeleníti meg egy híres-neves magyar feltaláló nevét, hanem a nemzetközi (.com, .cn, stb.) oldalakon is. A Google Doodle rajzoló brigád igencsak aktív mostanában, május 29-én például Harsányi János magyar származású Nobel-díjas amerikai közgazdász születésnapját ünnepelte a Google.

Partnerkeresés oroszul Litvániában
Orosz nyelvű projektpartner-kereső találkozót rendeznek augusztus 18. és 20. között Litvániában. Az eseményre a litván, lett, észt, lengyel, cseh és bolgár tanárok mellett magyar pedagógusok is kiutazhatnak. A résztvevők megismerkedhetnek az orosz nyelv és az eTwinning kapcsolatával, hogyan lehet, hogyan érdemes ezen a nyelven projektet indítani. A találkozón Magyarországot három tanár képviselheti. Jelentkezni június 15-éig lehet.
A jelentkezés határideje: 2010. június 15. 9 óra

Információs napok a referencia-intézménnyé válásról
A Coop System Projektiroda információs napokat tartott május végén. A rendezvény résztvevői különböző online felületek ki- és feltöltéséről kaptak praktikus, a gyakorlatban használható információkat, továbbá tájékozódhattak a referencia-intézménnyé válás folyamatáról és lehetőségeiről.

A Microsoft Office újdonsága: PowerPoint 2010, a videó-szerkesztés széleskörű lehetőségeivel
Megszületett az új, audió- és videó- elemekkel  támogatott Microsoft Office PowerPoint 2010Barn-Wan Li, és csapata munkájának eredményeképp. A PowerPoint 2010 segítségével könnyedén beágyazhatunk videókat a prezentációnkba, felirattal láthatjuk el a rövid filmeket, és alapvető szerkesztéseket hajthatunk végre anélkül, hogy elhagynánk a programot.

Jobs szerint vége a PC- korszaknak, Ballmer szerint nem
A héten zajlik a Wall Street Journal által szervezett D8 konferencia, amelyen meghívott vendégként szerepelt Steve Jobs, az Apple elnök-vezérigazgatója és Steve Ballmer, a Microsoft első embere is. Jobs szerint a PC-k korszakának vége van, Ballmer azonban tagadja. Valójában mind a ketten ugyanazt mondják, csak más szavakkal.

Már nem a fájlcsere a legnagyobb adatzabáló a neten
A Cisco Systems szerint 2010-ben már nem a fájlcsere, hanem a videózás adja a legnagyobb forgalmat az interneten. 2014-re a videózás terjedése miatt négyszeresére nő a világhálón forgalmazott adatmennyiség. A mobil videó a legforróbb.

Félmillió forintért okosabb lehet az egész osztály
Nemrégiben térképeztük fel a Classmate PC projekt helyzetét, ami áttörés előtt áll az oktatási piacon. Az iskolákbant a másik kiemelten kezelt eszköz a digitális interaktív tábla. Meglátogattunk egy intézményt, ahol 6 éve használnak ilyen eszközt, s mostanra már 19 darab áll a tanárok és a diákok rendelkezésére.

A Google Reader is búcsúzik az IE6-tól
Tovább folytatódik a régi boszorkányüldözése, legalábbis, ami a Google-t illeti. Az online óriás azonban ugyanolyan keményen bánik saját böngészőjének korábbi változataival, mint az őskövületnek számító Internet Explorer 6-tal.

A MySpace és a Facebook kezdi lenyomni a YouTube-ot
Több videót töltenek fel a júzerek a közösségi oldalakra, mint a legnagyobb videómegosztóra.

Nyomoz a finn rendőrség az online bútorlopások ügyében
A Habbo Hotel nevű közösségi oldalról értékes pixelkomódokat csórtak gonosz adathalászok.

Kínában betiltották a Foursquare-t
Túl sokan jelentkeztek be a Tienanmen térre.

Elemlámpával a gonosz ellen
Az Alan Wake egy jó Stephen King-történetre emlékeztető tévésorozat, csak videojátékban elmesélve. A zseniális Heavy Rain pedig meghökkentő módon találta fel újra a kalandjátékot.

A BP hirdetéseket vásárolt keresőkben
Naponta legalább 10 ezer dollárt fizet azért, hogy az olajkatasztrófával kapcsolatos találatok élén a cég pozitív üzenete szerepeljen.

Mindent elborítanak az okostelefonok
Az okostelefonok szegmensén belül jól kitűnik az iPhone és az Android előrenyomulása, ez azonban a jelek szerint a globális mobilpiacon is alapvető változásokat okozhat a közeljövőben.

Érkezőben a Windows Embedded Compact 7
Azt már tudjuk, hogy a Microsoft meg szeretné hódítani a tábla PC-k piacát (ahogy azt a netbook szegmenssel is tették), most azonban kiderült, hogy ezt melyik Windows verzióval érnék el.

2014-re a négyszeresére nő az internetes forgalom
A routerpiac vezető gyártója gyakran ad ki előrejelzéseket. A cég mostani prognózisa azonban alighanem még az elemzőket is meglepte. 2012-től a videostreamek lesznek az első számú internetes tartalmak

Az emberek 37 százaléka kiadja a jelszavait
Alighanem a felmérést végző szakemberek sem számítottak arra, hogy ennyire könnyelműen osztják meg másokkal bizalmas adataikat a felhasználók.

Újrapozicionálja magát a Myspace
Néhány évvel ezelőtt a MySpace még szinte a szociális hálózati piac egyeduralkodójának számított, azonban feltűnt a színen a Facebook, amely rövid időn belül átvette a vezető szerepet.

Újraéled az Audiogalaxy
Az Audiogalaxy egykor a leginnovatívabb és legnépszerűbb zenei fájlcserélő platformnak számított. Michael Merhej most azon dolgozik, hogy a hálózat ismét elfoglalja helyét az internet világában.

Egyre több zeneszám fogy online boltokban
A felhasználók, ha tehetik, akkor elsősorban az egyes dalokat és nem a zenei albumokat vásárolják meg az interneten - derült ki a media control cég felmérésből.