Hírek, események, érdekességek az IKT világából 8 (május 17.)

Hírek - 2010. május 17.

Írta: Prievara Tibor

Ismét jelentkezünk szokásos heti hírösszefoglalónkkal. Ismét találtunk pályázatot az aktívabbaknak, de aki csak egyszerűen tájékozódni szeretne, most 17 cikk közül válogathat. Igyekeztünk megtalálni a web legjavát. Jó olvasást hozzá!

Második felhívás az iskoláknak a NANOYOU projektben való részvételre
A 2009/2010-es tanévben 25 kísérleti iskolában tanítottak nanotechnológiát különböző eszközök: videók, online animációk, játékok, workshopok, virtuális párbeszédek, valamint valódi kutatásokon alapuló virtuális kísérletek segítségével. Jelenleg a NANOYOU a kísérleti iskolák második generációját keresi.

Nemzetközi siker az iGlue, a forradalmian új magyar kereső
Vulkánkitöréskor indultak, a törölt légi járat helyett autóval, az utolsó pillanatban érkeztek meg a minap Londonba a Geeknrolla nemzetközi startup versenyre a kis magyar fejlesztőcég, az In4 Kft. képviselői, hogy aztán még ki sem lihegve magukat rögtön ezüstérmet szerezzenek a mindössze három perc alatt bemutatott forradalmian új programjukkal, az iGlue-val.

Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány
Felmerülhet kérdésként, hogy - amennyben szükség lehet rá - diákjaink hová fordulhatnak segítségért, ha az interneten zaklatás éri őket. Természetesen a kék vonal nem csupán ezzel foglalkozik, ám ez is profilja része most már.

Jó gyakorlatok börzéje
Az első "Jó gyakorlatok börzéje" elnevezésű workshop több mint 130 nevelési, oktatási intézmény közreműködésével került megrendezésre 2010. május 5-én. A résztvevők egyebek közt a kompetencia alapú oktatással, környezettudatosságra neveléssel, különböző készségek speciális fejlesztésével kapcsolatos jó gyakorlataikat mutatták be.

Olcsóbb adatroaming
Lassan, de – tendenciájában –biztosan követik a magyar mobilszolgáltatók azt az uniós előírást, amely szerint egy megabyte-nyi adat roaming továbbítása semmilyen körülmények között sem kerülhet többe egy eurónál (jelen állás szerint 273 forintnál). Ilyen „olcsó” tarifát ugyan egyetlen társaság sem kínál, ám az érintett cégek sorra jelentik be az árcsökkentéseket, és a számlalimit-szolgáltatások bevezetésével a külföldi (akár sok százezres) horrorszámlák megelőzésében is segítenek.

24 szakmai blog startolt el egyszerre
Az Educatio Nonprofit Kft. eTanulás Szakmai Kollégium projektjének keretében, a suli.net.tan pályázat 24 résztvevője (senior és junior kategória) szakmai blogokat indított. A blogok témája az IKT eszközökkel segített pedagógia, különböző tantárgyi kontextusokban.

Interjúk a jó iskoláról, óvodáról, a gyerekekért, a szülőknek
A "Válassz jó iskolát!" kampány információs füzetein és rövidfilmjein kívül interjúkkal is szeretné segíteni a szülőket, hogy a gyermekük számára legjobb intézményt sikerüljön kiválasztaniuk. Szakértőink (dr. Loránd Ferenc, dr. Vekerdy Tamás, Labáth Ferencné, Kapcsáné Németi Júlia, Könczöl Tamás, Balogh Gyula) kifejtették mitől jó egy iskola, egy óvoda, milyen a jó pedagógus, a szülők tanácsokat kaphatnak, hogyan válhatnak még jobbá, olvashatnak a hátrányos helyzetű gyerekekkel való együttnevelés előnyeiről, továbbá szakértőink személyes élményeibe is bepillanthatnak.

Elektronikus módszertani hírlevél: Közelkép
Az elektronikus hírlevél Közelkép fejezete a szakképző iskolákban előforduló módszertani problémákat vet fel, és javasol ezekre megoldási lehetőségeket.

Az internet soha nem felejt
Megdöbbentő, mi mindent tudhatnak illetéktelenek rólunk, ha a legnépszerűbb oldalakat, a Google-t, a YouTube-ot, a Facebookot, vagy a Gmailt használjuk.

Új Office: jobb későn?
Nagyjából féléves csúszással, de – az eddigi tesztek szerint meglepően jó minőségben – a napokban megjelenik az Office 2010. A program lényegesen használhatóbb és „emberbarátabb” az elődeinél, ami részben nyilván a konkurencia erősödő nyomásának köszönhető, ám –mivel a versenytársak többsége ingyenes – a színvonal már nem garancia a sikerre.

Nem a szakértelem, az utánpótlás hiányzik ma Magyarországon
Péceli Gábor, Pálinkás JózsefNem a műszaki és természettudományi szakértelem hiányzik ma Magyarországon, hanem annak megfelelő utánpótlásával van a legnagyobb probléma - hangsúlyozta a IV. Magyar Műszaki Értelmiség Napja alkalmából rendezett sajtótájékoztatón Szabó Gábor, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen zajló kétnapos rendezvény fő célja, hogy felhívja a figyelmet ...

Bocsánatot kért a Google a StreetView-autók gyűjtötte adatok miatt
A kocsik nemcsak fényképeztek, hanem wifi-hálzatokról is rögzítettek adatokat.

Németországban megbüntetik azt, aki nem védi jelszóval a wifijét
A bírság 100 euró lehet. Az EU általában át szokta venni a német példát az informatikai jogban.

Megtalálták a Facebook-jelszavak tolvaját
Másfél millió felhasználónév-jelszó párat kínált eladásra az orosz hacker.

Két hét múlva jön a Chrome OS
A tajvani Acer elsőként mutat be Chrome OS rendszert futtató netbookokat.

Megint okosabb lett a Google
A keresőkifejezések értelmezésével, és linkek helyett konkrét válasz adásával próbálkozik a kereső, egyelőre csak az angol verzióban.

A pc-nek mennie kell
2010-ben szélessávú stratégiát a pc-re építeni olyan, mint gémes kutakat és pajtákat építeni a sztrádák pihenőjébe.