Hírek, események, érdekességek az IKT világából 7 (május 10.)

Hírek - 2010. május 9.

Írta: Prievara Tibor

Ismét jelentkezünk heti rendszeres hírösszefoglalónkkal - ezúttal elég bő kínálatot sikerült összevadászni. A lapozás után elolvasható a Modern Iskola legújabb száma, de átadunk egy meghívót több ingyenes IKT rendezvényre is. Emellett cikket találhatunk az IWIW haláláról, a Facebook biztonsági réséről, de a legújabb Wikipédia könyvről is olvashatunk.

1 MEGHÍVÓ

Az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. a suli.net.tan pályázat keretében hat részből álló országjáró előadássorozatot szervez. Egy-egy alkalommal négy prezentációt láthat a közönség, melyeket a pályázat résztvevői, gyakorló pedagógusok tartanak.

Az előadások célja az, hogy minél több tantárgy keretében minél több jó példa kerüljön bemutatásra az IKT eszközökkel támogatott tanítás és tanulás területéről. Reményeink szerint sok, közvetlenül hasznosítható, jó ötlet, módszertani megoldás bemutatásával tudjuk támogatni bármely tantárgy keretében a digitális kompetencia, mint kulcskompetencia fejlesztését.

Az előadások, prezentációk interaktívak, lehetőség nyílik az adott témával kapcsolatban konzultációra, vitára is.

Minden alkalom a következő program szerint zajlik:

14.00-14.30: regisztráció, büfé
14.30-16.30: előadások

Minden pedagógus kollégát szeretettel várunk!

Kérjük, hogy regisztráljanak a
http://sulinet.hu/sulinettan/?p=eloadassorozat címen!

Szeged (2010. május 20.)
Nyíregyháza (2010. május 27.)
Eger (2010. június 1.)
Kecskemét (2010. június 3.)
Budapest (2010. június 8.)

További információ a suli.net.tan pályázatról ITT TALÁLHATÓ!


2 Kedves Pedagógus Kollégák!
Egy egyedülálló programsorozaton van lehetősége most 40 általános vagy középiskolai osztálynak részt vennie! Az Egyenlítő Bazár - Esélyegyenlőségi Szakmai Napokon május 12 - 14. között, 23 civil szervezet 40 rendhagyó osztályfőnöki órát tart általános- és középiskolások számára a Budapesti Esélyek Házában.

Ezeken az órákon a résztvevő diákok interaktív módszerekkel önmagukról, csoportjukról tudhatnak meg többet; számukra ismeretlen, vagy nagyon is ismerős, ám nehezen feldolgozható élethelyzetekről
szerezhetnek saját élményt, információt gyakorlatias, játékos foglalkozások formájában.

Célunk, hogy a fiatalok számára közvetítsük az elfogadás, a tolerancia, az antidiszkrimináció fontosságát. A foglalkozások amellett, hogy játékosak, élvezetesek, serkentik az együttműködést, aktivizálják közösséget, utat mutatnak az önismerethez, bővítik szociális készségeket, fokozzák az érzékenységet, sokszínűvé teszik a kommunikációt.

Olyan szervezeteket kerestünk meg, kértünk fel arra a feladatra, hogy tartsák meg ezeket az órákat, akik a saját szakterületükön nagy tapasztalattal rendelkeznek, munkatársaik szakmájukban elismert
szakemberek, aktivisták.

Az órarendet és az órák részletes leírását az Órarendben olvashatják.

Eddigi tapasztalataink szerint az ilyen jellegű foglalkozások akkor sikeresek, ha a diákok igényeit figyelembe véve, az ő részvételükkel születik döntés a témaválasztásról. Ezért kérünk minden tanárt, hogy a jelentkezés előtt beszélje meg az osztályával, hogy őket mi érdekli leginkább, mire jönnének szívesen.

A jelentkezéseket az egyenlito.jelentkezes@gmail.com e-mail címre várjuk, legkésőbb május 7-ig.

Kérjük, ha lehetséges, egy foglalkozáshoz több időpontot vagy egy idősávban több foglalkozást is jelöljön meg, a preferenciák feltüntetésével, ezzel megkönnyíti munkánkat.

A helyeket a jelentkezés sorrendjében töltjük fel. A részvétel ingyenes.

Sok szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Pedagógusokat és segítő szakmákban dolgozókat pedig délután is várjuk az Egyenlítő Bazár Szakmai Programjaira, ahol workshopokon, előadásokon, beszélgetéseken vehetnek részt, filmeket nézhetnek és
beszélhetnek az alkotókkal, nem mindennapi színházi élményben lehet részük. Úgy tanulhatnak új csoportfoglalkozás vezetési módszereket, technikákat, játékokat hogy azt maguk is élvezik. Saját tapasztalataik megosztásával, mások munkájuk során szerzett tapasztalatainak meghallgatásával pedig talán egy új szakmai műhely formálódásába kapcsolódhatnak be.

--
Budapesti Esélyek Háza
1077 Budapest, Wesselényi u. 17
Tel: (1)461-0656 Fax: (1)461-0601
web: http://www.bpeselyhaz.hu

3 Megjelent a Modern Iskola új száma, amely letölthető INNEN. Kellemes online lapozgatást!

4 Információ az INTEL új Classmate PC-jéről angolul: ITT!

5 Biztonsági rés a facebook-on
A BBC-n olvastuk, hogy a Facebook kijavította azt a biztonsági rést, amely segítségével egymás élő chat-jeibe hallgathattunk volna bele, illetve megnézhettük volna, hogy kik jelölték be őket.
Vérfagyasztó részletek a BBC oldalán ITT TALÁLHATÓAK (angolul).

6. Pánik gombot a Facebook-ra!
Sokat töprengenek hivatalos emberek azon, hogy elég biztonságos-e a Facebook, valamint azon is, hogy mit lehetne tenni azért, hogy tényleg az legyen. Az egyik megoldás a 'pánik gomb' lehetne, amely minden Facebook oldalon megtalálható lehetne, és a saját kizsákmányolásuktól hirtelen megijedő gyerekek (vagy felnőttek) egyetlen kattintással jelenthetnének egy erre ihvatott szervnek (pl. rendőrség).
Természetesen az ördög a részletekben rejtezik, mégpedig IDE KATTINTVA.

7 Vigyázó szemetek
Most minden csatornán a közösségi média folyik, illetve ha pontos akarok lenni, akkor a Facebook és a Twitter. Az már jól látszik, hogy ennek a hype-nak a nagy vesztese az iwiw: miközben messze a legnagyobb hazai közösségi oldal, alig hallunk róla, a hírekben sehol nincs.

8 Érdekes kísérletről adunk számot: Chicago-ban egy iskolában rájöttek arra, hogy az IKT több, mint eszköz - a jövő egyik fontos (ha nem a legfontosabb) alakítója. Ezért olyan iskolát szerveztek, ahol kimondottannagy hangsúlyt fektetnek az IKT-ra (és alátalában az IT-ra). Az érvük egyszerű: az iskolában szeretnének a későbbi életben hasznos és hasznosítható tudást adni a gyerekeknek, ez pedig jelenleg azt jelenti, hogy segítenek az IKT világában nagy biztonsággal mozogni.

9 Wikipédia - könyv
Pár éve még vicces álhír volt, hogy a Wikipédiát könyvként is kiadják. Nos, most ez már a kőkemény valóság. Nagyon rafinált, jól kigondolt rendszer alapján személyre szabott könyveket készíthetünk magunknak a Wikipédián, majd megrendelhetjük ezeket online - persze pénzért.
Hogy mindezt hogyan tehetjük, arról álljon itt egy bemutató YouTube videó (ITT ÉRHETŐ EL).

10 Letölthető az Internet Explorer 9 második előzetese
Az Internet Explorer hivatalos blogjában Dean Hachamovitch, az IE-fejlesztési csapat vezetője jelentette be, hogy letölthetővé tették a böngésző 9-es verziójának második előzetesét, hogy a tesztelők kipróbálhassák. Részletek ITT TALÁLHATÓAK.

11 Ezt nem lájkoljuk: támadás a Facebook felhasználók ellen
A Facebookon egyre gyakrabban bukkannak fel ugyanazt a trükköt használó alkalmazások, amelyek a böngészők same origin policy-jébe (SOP), és a Facebook fejlesztői interfészébe épített védelmeket nem feltörik, hanem egyszerűen megkerülik - méghozzá a felhasználó segítségével. Ezúttal a like funkcióval éltek vissza - 24 órán belül kétszer is. RÉSZLETEK ITT!

12 Flash hiánya miatt késnek a smartbookok
Csipgyártók kitalálták, hogy a mobilokban használt technológiát belerakják nagyobb, laptopra hasonlító eszközökbe, és ezek lesznek majd az Atom processzoros netbookok riválisai. A terv meghiúsult, mert a nem készült el időben a Flash optimalizált változata, és mindenki inkább a táblagépekre koncentrál. RÉSZLETEK ITT!

13 Megújult a Google keresőoldala
A héten bevezetett újítások a keresések pontosítását segítik.
Google átszabta keresőoldalát [1], főképp a találati oldal segédmenüjében jelentek meg újdonságok, illetve új dizájn. A google.hu [2]-ra kattintó magyar felhasználóknak egy, a korábbitól eltérő felület jelenik meg, mely azt jelzi, hogy új szolgáltatásokkal bővült a hazai kínálat is. RÉSZLETEK ITT!

14 51 órát dolgoznak hetente a tanárok
A tanárok hetente átlagosan 51, az óvodapedagógusok pedig 46 órát töltenek munkával - derül ki a pedagógusok megkérdezésével végzett felmérésből. A vizsgálat elindításáról korábban az oktatási miniszter és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke, Kerpen Gábor állapodott meg, így márciusban összesen 3380 pedagógust kérdeztek meg. A szakértők szerint ... RÉSZLETEK ITT!

15 Kétszer annyian érettségiztek angolból, mint német nyelvből
Problémamenetesen zajlottak le a május 6-ai angol és a május 7-ei német érettségi vizsgák. Angol nyelvből középszinten 1162 helyszínen 58 007, emelt szinten pedig 81 helyszínen 4902 diák maturált. A német nyelvű teszteket középszinten 1063 helyszínen 27 121-en, emelt szinten 45 helyszínen 2222-en töltötték ki - adta hírül az Oktatási és Kulturális Minisztérium. Az angol nyelvű érettségi a korábbi évekhez képest nehezebb volt, míg a német feladatsoron nem keményítettek. RÉSZLETEK ITT!

16 Már telepíteni sem kell a Google Földet
A Google virtuális földgömbje térbeli nézeteinek és épületmakettjeinek eléréshez többé nem szükséges telepíteni a Google Föld szoftvert, annak funkciói ugyanis már a Google Térkép (Maps) honlapon is elérhetőek, de csak egy bővítménnyel. Izgalmas részletek ITT TALÁLHATÓAK.