W-edi, avagy abszurd időutazás angolt nem szeretőknek

Angolos ötletekX - 2015. december 16.

Írta: Prievara Tibor

w-edi Egy levelet dobott a postaládámba a virtuális postás, egy W-edi nevű kezdeményezésről. Azt gondolom, hogy ha bárki ingyen megpróbál másoknak azzal segíteni, hogy tananyagot fejleszt, általában üdvözlendő. Nos, ebben az esetben nem. Bármi mással érdemesebb lett volna ezt az időt eltölteni. Igyekszem rövidre fogni, mégis fontos, hogy lássuk, mi NEM az e-learning, és milyen weboldalt SOHA ne kezdjünk el fejleszteni - hacsak nem ismét 1968-at írunk. Szóval a W-edi 100 leckét fejlesztett nekünk, amelyek jellemzői: 1) statikusak, semmi interakció nincs bennük, 2) ha mégis van, azt egy másik oldalról vették át és beágyazták, 3) angolul próbálnak angol nyelvtant táblázatokban magyarázni kezdőknek, 4) nincsenek még csak gyakorló feladatok sem 5) a példamondatok, ahol akár csak némi nyoma lenne a kommunikációnak, néha teljesen abszurdak. Ha valaki mégis megnézné az oldalt, saját felelősségére IDE KATTINTVA teheti meg. Részletek a lapozás után.

Szóval röviden, címszavakban a W-edi kezdeményezésről: az első leckében a kommunikáció így kezdődik: "Helló, én Hanna vagyok, hány éves vagy?". Nem magyarázom, miért nem így kezdődik sok beszélgetés felnőtt emberek között.

És a magyarázatokban is találunk érdekességeket. Nyilván a kezdő, második leckénél tartó tanuló számára nagy segítség a "Sentence with auxiliary verb" magyarázat, hiszen minden önmagára valamit is adó leíró nyelvészeti egyetemi kurzus is így fogalmaz. Gondolom azért, mert így pontos.

Arról csak zárójelben egy mondatot, hogy nincsenek gyakorló feladatatok! Ennyi. Mert a nyelvtan egy önmagában és önmagáért való létezmény, amelynek szemmel láthatóan véletlenül sincs semmi köze a valósághoz. És ha mégis rácsodálkozunk arra, hogy egy kérdésben fordítot a szórend, az nem a W-edi hatása, csupán a mi saját intelligenciánk folyománya.

Nem folytatom, mert hosszú lenne - egészen addig, hogy már a legelső leckében sem sikerül leírni helyesen, hogy 'businessman' ... tudom, hogy lehetnek mindenhol elütések, de ez speciel követlezetesen rosszul szerepel - de azért arra érdemes egy pillanatra rácsodálkozni, hogy 2015-ben valaki ezt gondolta fejlesztésre érdemesnek, és valószínűleg időt töltött vele. Kár volt, nagyon nagy kár.