Videó elemzés fizikához, bármi máshoz

Letölthető anyagok - 2014. február 9.

Írta: Nádori Gergely

TrackerMost egy kifejezetten jól használható ingyenes programot mutatunk be, amivel videókat elemezhetünk és akár részecskemodelleket is készíthetünk. A neve Tracker (ITT TALÁLHATÓ), elérhető Windowsra, Macre és Linuxra is. Elsődlegesen a fizika oktatásához használják, de adunk pár további ötletet is, más tantárgyakhoz.

Ha feltelepítjük a programot, használhatjuk arra, hogy a saját magunk által készített videókat elemezzük, de elég sok előre elkészített lehetőségből is szemezgethetünk. Legelőször kalibrálhatjuk a képet, megadva a méretet, azután pedig a koordináta-rendszert, amiben értelmezzük a mozgást. Ezt követően lehetőségünk van arra, hogy kockáról-kockára jelölhetjük ki a vizsgált test helyzetét, ezt egyfelől látjuk a képen, másfelől egy koordináta-rendszerben és táblázatban is. Egyszerre akár több pontot is követhetünk. A program remek tulajdonsága az Autotracker funkció, itt megjelölünk egy pontot és a program maga próbálja azt azonosítani az egyes kockákon, tapasztalataim szerint elég jó sikerrel.

Persze nem csak fizikaórán jöhet jól ez a program, hanem testnevelésből, ha elemezni akarjuk a diákok mozgását. (Akár tánc tanításnál is.) A vizuális kultúra tanításában is segítség lehet, ha egy film kompozícióját tárjuk fel a segítségével.

A program másik lehetősége a részecskemodellek készítése. Itt definiálhatunk pontszerű testeket, azok lendületvektorait és követhetjük ezen a részecskék mozgását.