Vers mindenkinek – applikáció magyarul

Letölthető anyagok - 2014. április 18.

Írta: Nádori Gergely

képSok érdekes nemzetközi trendet tapasztalhattam meg Barcelonában az innovatív tanárok találkozóján. Sok oktatáspolitikus, oktatási szakember és vizionárius osztotta meg érdekesnél érdekesebb gondolatait a jövő oktatásáról. Több olyan szempontot is felvetettek, ami számunkra jelenleg leginkább a tudományos fantasztikum kategóriájába tartozik – azok közül is az ijesztőbb fajtába. A talán legfélelmetesebb jóslat az volt, hogy a diákok szerepe is megváltozik az iskolában és nem csupán az oktatás passzív elszenvedői, de még csak nem is a tanár partnerei, hanem egyenesen oktatási tartalom előállítói lesznek. Meg tudunk-e szokni (el tudunk-e fogadni) egy olyan világot, ahol a diákok tananyagot írnak. Még szinte haza sem értem, amikor diákjaim adtak frappáns választ a kérdésre, amikor elmondták, hogy verstanító applikációt készítenek. A címe Vers mindekinek és IDE KATTINTVA látogatható meg.

Az applikáció egy valós igényre született válaszként. Sok gyerek egyszerűen nem szeret verseket tanulni, sőt még a versekről sem igazán szeret tanulni. Ezért hát egy testvérpár (20 és 16 évesek) úgy döntött, hogy megpróbál segíteni ezen, és elkészít egy mobiltelefonon – de online is – játszható interaktív játékot, amely közelebb hozza (talán) a verstanulást a diákokhoz.

A játékban egyes költőkről tanulhatunk érdekességeket, majd missziókat kell teljesítenünk ahhoz, hogy továbbléphessünk. Tanuló kártyák, feladatok, hanganyag és sok interakció segíti a tanuló munkáját. Ráadásként még egy-egy verset is megtanulhatunk soronként, szavanként, majd egyben is. A szerzők tervei szerint a memoriterekkel is közelebbi barátságot kötnek majd így a diákok. Szóval – még ha nem is tudatosan – a Vers Mindenkinek játék elkészítésével egy nemzetközi trendet sikerült közvetlen közelről követni. Aki nem hiszi, járjon utána.