Twiddla - online közösségi tábla

Oktatóvideók - 2009. december 3.

Írta: Prievara Tibor

A Twiddla (IDE KATTINTVA érhető el) egy online elérhető, közösségi interaktív tábla. Ennek minden előnyével és hátrányával. A lapozás után elmeséljük, hogy milyen tapasztalatokat szereztünk Twiddla ügyben.

Kezdjük az elején: mi is ez? Nos, a Twiddla egy közösen használható interaktív fehér tábla felület. Ez azt jelenti, hogy közösen szerkeszthetünk dokumentumokat, vagy akár alakíthatunk ki táblaképet. Írhatunk a táblára, akár tollal, akár gépelve, szövegdobozokat helyezhetünk el, kommunikálhatunk stb. Összefoglalva, nem az interaktív táblát váltja ki, hanem annak a szoftverét. De kiváltja-e?

Röviden: nem. Hosszabban: írni lehet rá, azaz egy interaktív táblán használható. Ha csak interaktív táblánk van, de szoftverünk nincs hozzá, lehet megoldás. A gond ezzel az, hogy mindegyik táblához kapunk ingyen szoftvert.

A legnagyobb gondot nekem mágis az okozta, ami a Twiddla állítólagos előnye - az, hogy online érhető el. Lassú internetkapcsolattal nem tdum ugyanis használni az órán. Vagyis: minél digitálisabb az órám, annál több lehetéges probléma merülhet fel. Ezeket persze meg lehet (sőt kell) tanulni kezelni, de ha nem muszáj, én legalábbis nem szívesen veszem, ha egy újabb alkalmazást kell használn, ami esetleg nem működik.

További érdekesség az együttműködés. Élesben nem használtam, de a Twiddla oldalán van egy kis 'homokozó', ahol lehet próbálgatni az oldalt. Itt többen dolgozhatunk együtt, ezt tettem én az éppen ott lévő néhány felhasználóval. A tapasztalat: kevés dolog idegesítőbb, mint a Twiddla. Mindenki össze-vissza firkálhat, és firkál is, de ez a kisebbik baj. Simán kitörölhetjük egymás munkáját. Persze, most mindenki csak játszott vele, próbálgattuk az oldalt, de volt egy pillanat, amikor tényleg elkezdtem volna valakivel együttműködni - csak hogy kipróbáljuk, milyen ez, de nem lehetett, mert összefirkálták mások az oldalt, kitöröltek hirtelen mindent stb. További kérdéként merült fel az is, hogy vajon miért jó, ha kézírással, kacska, gyerekes betűkkel kommunikálunk lassan egymással.

Összefoglalva: ha lehet, használjunk nem webes táblaszoftvert, hátha nem tép a net éppen a tanteremeben. Ha lehet, kommunikációra, együttműködésre használjunk bármilyan, erre kitalált webkettes alkalmazást (pl. Googe docs), nem érdemes a Twiddla-val szenvedni.

Viszont annyit meg kell hagyni, hogy az elmúlt néhány évben az online táblaszoftverek kinőtték magukat és használhatóvá váltak (3-3 éve még lefagytak, nem működtek, túlterhelődtek pillanatok alatt stb.). Ha nincs más, érdemes, érdekes kipróbálni. Azt el tudom például képzelni, hogy egy nemzetközi projektben használható a Twiddla kommunikációra, esetleg közös rajzolásra, alkotásra.