Tudományos játszóház

Termtudos ötletek - 2018. december 18.

Írta: Nádori Gergely

ivletraEgy öt napos projektről szeretnék beszámolni, ami az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumban valósult meg öt nap alatt. A cél az volt, hogy természettudományos ismereteiket valamilyen aktív formában hasznosítsák és dolgozzanak valamilyen általuk választott témakörben. A keretet egy természettudományos játszóház felépítése adta, amit az iskola alsó tagozatosainak készítenek el a tizedikes diákok. Számomra is meglepő volt, hogy a diákok milyen önálló munkára voltak képesek, milyen sokrétű ötletekkel álltak elő és milyen magas színvonalon valósították meg azokat. Mindezt szinte minimális tanári vezetéssel. Az alábbi videón láthatóak a megvalósult projektek és talán kedvet ad a cikk további részeinek elolvasásához is:

Az öt nap felépítése a következő volt (ezeken a napokon a diákoknak más órái nem voltak, csak a projekttel foglalkoztak):

Hétfő
Zsíros László Róbert előadása a tudományos ismeretterjesztésről.
Videóbajnokság, amiben mindenki keresett egy izgalmas ismeretterjesztő videót, amiket kupa-rendszerben versenyeztettek egymás között, kiválasztva a legjobbat, legérdekesebbet. (Ebben a játékban dőlt el az is, hogy kik lesznek az egyes csoportok vezetői, akik a legjobb videókat találták.)
Látogatás az óbudai Csodák Palotájában.

Kedd
Csoportalakítás, ahol az egyes diákok leírták, ők miben jók, mit szeretnek csinálni és miként dolgoznak csoportban, mit várnak a héttől, a csoportvezetők pedig az anonimizált jelentkezésekből válogatták össze a csapatukat.
Ötlet kitalálása.
Munkaterv készítése.
Költségvetés készítése.

Szerda - Csütörtök
Munka a kiállításon

Péntek
A kiállítás berendezése, bemutatása, leszerelése.

A következő projektek születtek:

Csőzongora
Különböző hosszúságú csövek megütésével lehet vele zenélni. Az igényes kivitelezésen túl a legérdekesebb az volt ebben a számomra, hogy a gyerekek (akik még nem tanultak hangtant) maguk néztek utána, hogyan számolhatják ki, milyen hosszúra kell vágni az egyes csöveket az egyes hangokhoz.

Galton-deszka
Nem csak egy egyszerű Galton-deszkáról van szó, ami a golyók lehullásával a binomiális eloszlást mutatja meg, hanem az alján kis érzékelők kapcsolódnak egy Arduinóhoz, ami folyamatosan gyűjti az adatokat, amit az Excel megjelenít.

Robot kéz
A Hacking STEM oldalon található robot kezet építette meg ez a csoport.

Optikai csalódások
Itt többféle optikai csalódást mutattak be a diákok, volt, amit a Powerpointban maguk készítettek el, másokat meg is építettek.

Homokasztal
Az asztal egy Kinect érzékelőt használ fel a domborzat felismerésére és a projektor ennek megfelelő színre színezi a homokot. Az elkészítés módja az interneten megtalálható, szabadon hozzáférhető.

Utazás a Naprendszerben
A folyosón méretarányos távolságokra helyezték el a bolygók (egymáshoz képest) méretarányos makettjeit, ezen az úton a kicsik egy bevásárlókocsi-űrhajóban utazhattak végig, az egyes bólygóknál meséltek nekik az adott helyről, majd a végén a Napnál ellenőrizhették is tudásukat.

Ívlétra
A magasfeszültségű ívlétrában látványos plazmakisülés szalad végig. Egy talált transzformátor volt az alap, ehhez készült a tip-top berendezés.

Zoetróp
Itt nem csak egy nagyon nagy zoetróp készült el, hanem a gyerekek kisebbek maguknak is csinálhattak és azt is megtanulhatták, mitől alakul ki a mozgás illúziója. A csapatnak még arra is volt ideje, hogy egy profi oktatóvideót készítsen a házi zoetróp készítésről:

Interaktív térkép
A térképen a kitalálandó helyeket piros LED-ek jelezték, a gyerekeknek képek alapján kellett beazonosítaniuk a helyeket.

Óriás zongora
Az óriás zongorát egy Makey-makey működtette a szükséges programot pedig Scratchben írták meg hozzá.

Agymakett
Égethető gyurmából készült, az egyes részeket pedig tépőzárral lehetett összekapcsolni.

Agysérülések
Szintén egy Hacking STEM projekt a biciklis sisak viselésének fontosságára is felhívta a figyelmet.

Galilei-lejtő
Ez a csapat eredetileg maglev lejtőt akart készíteni, de nem sikerült eltalálniuk hogy milyen mágnesekkel és hogyan tehetnék ezt, így csak egy tradicionális Galilei-lejtő lett a végeredmény.

Tulajdonképpen ez az utolsó volt csak olyan projekt, ami nem sikerült tökéletesen, de még ott is képesek voltak úgy módosítani, hogy valami kiállítható legyen belőle. Fontos volt, hogy tudták nem a jegyért dolgozna, nem is azért, hogy magukat szórakoztassák, hanem a kicsiknek készítenek ajándékot, így az fel sem merülhetett, hogy ne legyen mivel kiállni. Az is izgalmas volt, hogy milyen jól használják az internetet, milyen ügyesen szedik össze a nekik kellő információkat (például a csövek hosszáról), az elkészült oktatóvideó pedig azt mutatta be, hogy nem csak elvenni, hanem visszaadni is tudnak. Egészen meglepő, hogy milyen tudatosan és jól dolgoztak öt napon át.