Teachmeet - tanárok egymás közt

Vezércikk - 2011. augusztus 13.

Írta: Nádori Gergely

Sokat írtunk már a Microsoft Partners in Learning Institute elnevezésű konferenciájáról, de annyi minden történt ott, hogy még bőven van miről írni. A négy nap egyik legizgalmasabb része a TeachMeet nevű program volt. Ez az amerikai innovatív tanárok fórumával közös program volt, pontosabban egy olyan program, amit a nemzetközi résztvevők tartottak az érdeklődőknek. Mint kiderült a forma, a TeachMeet 2005-ben született Skóciában, de azóta már szerte a világon tartanak ilyen alkalmakat.

A koncepció egyszerű: tanárok beszélnek tanároknak olyan dolgokról, amiket ők csináltak, sikeresnek, jól működőnek vagy éppen ellenkezőleg, problémásnak, nehéznek találtak. Az alkalom lényege, hogy nagyon laza, oldott hangulatban történik és a klasszikus változatban az egyes előadások kifejezetten rövidek, gyakran csak három percesek, az előadók sorrendjét is sorsolják. Három perc valóban csak arra elegendő, hogy az ember bedobjon egy ötletet, felvessen egy problémát. Természetesen igazán fontos az egyes előadások közti szünet, a kávézás, ahol beszélgetni lehet az előadókkal, egymással.

A Seattle-ben tartott TeachMeet igazi hardcore változat volt, csak két-két percet kaptak az előadók. Bár eredetileg azt gondoltam, a TanárBlogról beszélnék, rájöttem, két perc ahhoz kevés, ehelyett egy olyan foglalkozást mutattam be, amit az iskolában csináltammeg a diákokkal és volt róla egy kis videóm is. Nagy élmény volt végighallgatni a 32 országból érkező tanárokat, sok érdekes ötletet szedhettem össze és sokakkal kezdődött izgalmas beszélgetés az előadás kapcsán.

 

A TeachMeetekről ITT OLVASHATÓ részletesebb leírás angolul, vannak online találkozók is, tehát otthonról is részt lehet venni. Lenne kedve valakinek ilyesmihez itthon?

Itt van a videó, amit mutattam:

{youtube}4auyhPPZ_-U{/youtube}