Tartalom rendszerezése, gyűjtése 2.0 - Bibblio.org

Tippek, trükkök - 2015. április 30.

Írta: Prievara Tibor

bibblio A hasznos webes tartalom gyűjtése mindig is hasznos tevékenység volt. Voltak az RSS feed-ek régebben, a Google read is ilyen volt, lehetett gyűjtögetni az oldalakt, rendszerezni és egy helyen minden megtalálható volt. Én az iGoogle piaci kivezetését a mai napig gyászolom, de mindegy is, nem rólam szól ez a poszt. Mindenesetre nehéz volt (annyira, hogy nem is sikerült) visszaszokni a böngészőben elmenthető bookmark-okhoz. Helyette aztán lett Delicious (ahol linkeket lehet gyűjtögetni, keresni és megosztani), ami később megszűnt és mindenki menekítette az anyagait máshová, majd mégis inkább jól működik a mai napig. Szóval ennek a hagyománynak a farvizén robbant be a Bibblio.org, amely sokkal összetettebb, ám sokkal hasznosabb is (első ránézésre), mint társai.

A Bibblio-n saját fiókot hozhatunk létre, bármilyen tartalmat elmenthetünk, és gyűjteményekbe rendezhetünk. Sőt, az oldal szívesen ajánl nekünk tartalmat, csak kérni kell (néha még azt sem).

Videókat, cikkeket, szövegeket, szóval gyakorlatilag bármit hozzáadhatunk. Követhetünk írókat, oldalakat, hírforrásokat, ezek automatikusan megjelennek nekünk majd. Azaz nem kevesebbet ad a Biblio, mint hogy a saját ízlésünk és érdeklődésünk szerint rendszerezett, csak számunkra hasznos információt tartalmazó internetszeletet kaphatunk.