Szakértő a tanórán

Internet a tanórán - 2011. október 15.

Írta: Nádori Gergely

Hosszú ideje folyik az ötletelés arról, hogy miként lehetne közelebb hozni az iskolában elsajátított tudást közelebb hozni mindahhoz, ami a való életben lényeges. egyes kutatások szerint a valódi tanulásunknak csak 30%-a az, amit formális (iskolai) keretek között teszünk meg, míg a többit informális csdatornákon (tévé, múzeumok, könyvek stb.) szerezzük meg. Többféle megközelítés is született arra, hogy a kétféle tudást közelítsük egymáshoz, több-kevesebb sikerrel. Az érettségihez közelítők számára különösen fontos lehet, hogy a pályaválasztásra készülve találkozhassanak olyanokkal is, akik nem csak tanítják, hanem akár csinálják is az egyes tudományokat.

Aki azonban már próbálkozott azzal, hogy akár egy-egy faktos csoportot megpróbáljon elvinni valahová, ahol az adott tudományággal komolyan foglalkoznak, tudja, hogy nem olyan egyszerű dolog ez. még ha ismerünk is valakit, aki szívesen fogadja a csoportot, a logisztikai nehézségek jelentősek. Egy-egy kutatólaborban (hacsak nem végeznek maguk vizsgálatokat a diákok, amire nem nagyon van esély), egy óránál többet nem nagyon érdemes eltölteni, ehhez viszont több órányi utazás társul. Maguk a laborok ritkán látványosak, többnyire szürke dobozok vanna számítógépekre kapcsolva és a mérések eredményeként számsorok jelennek meg. Nem TanárBlogon keseregnék arról, hogy milyen nehéz dolog ez, ha nem az IKT eszközök jelentenék a megoldást ebben az esetben is. Ha nem a csoport megy el  a laborba, hanem a kutató jön el az osztályterembe, minden nehézségen felül kerekedhetünk. Az alábbi videó egy ilyen foglalkozáson készült:

{youtube}0SahwK5V0ag{/youtube}

 

Végzős emelt szintű biológia csoportommal éppen genetikát tanultunk. Dr. Varga Mátéval, az ELTE Genetika tanszékének kutatójával jó előre egyeztettük, hogy melyik napon fog részt venni az óránkon. A közvetítő médium a Skype volt, amivel egy webkamera felhasználásával nem csak hallottuk, hanem láttuk is egymást. Először tíz percben egy diasorozat illusztrálásával beszélt arról, hogy mi is az, amivel ő foglalkozik, majd elindult a beszélgetés. A diákok kérdeztek és aza adott témán túl általánosságban a kutatói életpálya felől is érdeklődtek. Az óra nagy siker volt, utána is sokat beszéltek róla a diákok.