Skydrive VS Google Drive - újabb frontok

Tippek, trükkök - 2012. augusztus 23.

Írta: Prievara Tibor

Az ingyenes, megbízhatóan működő, nagy tárhelyet adó szolgáltatások terén egy időben csak a Google volt (elég a Gmail kontra Hotmail viadalra gondolnunk). Pár éve azonban komolyan beszállt a Microsoft a versenybe, és megpróbált felzárkózni, helyenként még el is húzni. A Googe sites-ra azért nem talált még választ, de a Skydrive 25 GB-os ingyenes tárhelye már komolyabb fegyvertény volt. Sajnos ezt azóta aj felhasználók számára 7 GB-ra csökkentették, viszont a 'régiek' kérhették a 25 GB visszaállítását. A lapozás után a két nagy szolgáltató néhány újdonságát vesszük górcső alá, érdemes kattintani!

A Skydrive egyre megbízhatóbb lett, az elmúlt egy évben úgy tűnt, hogy érdemesebb ott tárolni az anyagaimat. A Google Drive sem feltétlenül rossz, de a 2 GB plusz tárhely is számít, illetve nekem számomra rendkívül fontos a Microsoft egyik leginkább (és szerintem méltatlanul) alulértékelt szolgáltatása, a OneNote. Lassan 2 éve vezetem itt az óravázlataimat, sőt interaktív könyvek kiadására is remek felület. Erre nincs a Google-nak válasza. Az kétségtelen ugyanakkor, hogy ha közösen szeretnénk szerkeszteni dokumentumokat, akkor még mindig a Google Docs (Drive) a nyerő.

Sokáig így volt még a csoportokkal is, hiszen a Google Groups (Csoportok) egyeduralkodó volt. Most azonban a Skydrive-ba integrálva a Microsoft is megújította a Live Groups szolgáltatását, és elég jól (ráadásul egyszerűen és már magyarul elérhetően) működik (lásd illusztrációnkat)

A másik nagy bánatunk Skydrive használóként az volt, hogy ha Űrlapot szerettem volna készíteni, akkor csak a Google Docs 'Form' szolgáltatása volt elérhető, és ide-oda kellett mászkálnom a két szolgáltató között. Most olvastam azonban, hogy ezen a téren is fejlesztett a Microsoft, és a Skydrive (illetve a felhőben futó Office 365) részeként már lehet Űrlapokat, kérdőíveket is készíteni. Íme egy példa minderre (angolul). Még új a dolog, és én általában kicsit kivárok mindennel, mielőtt elkezdem nagyüzemben használni, ugyanakkor a Skydrive mostani megújulása sok kérdésre kellemesen pozitív választ ad az új tanév előtt!