Protopage - személyre szabott kezdőoldal

Internet a tanórán - 2009. augusztus 1.

Írta: Prievara Tibor

A Protopage (IDE KATTINTVA található) egy újabb személyre szabható kezdőoldal. Újabb, mert például az iGoogle is hasonló - sőt talán jobb is - ám órán egyszerűbb talán egy Protopage jellegű oldallal kezdeni, az iGoogle-hez uganis mindenkinek kell, hogy legyen gmail címe, ezt pedig nehézkes néha megszervezni.

Itt is regisztrálnunk kell először - ez 1 perc, majd elneveznünk az oldalt (így kezdődik: www.protopage.com/.... - mi a tanarblog-ot választottuk). Ha ezzel elkészültünk, kezdhetjük felépíteni az oldalt. A Protopage lényege annyi, hogy rengeteg oldalról összegyűjti a legfrissebb információkat, így nem kell minden oldalt külön-külön meglátogatni, hanem egy helyen olvashatunk mindent. Ez sok időt takarít meg.

 

Szóval: eleve adott egy csomó oldal, ezeket lehet törölni, ha szeretnénk. Amennyiben új oldalt szeretnénk hozzáadni, amely nincs az előregyártott listában (magyar weboldalak például nem lesznek), akkor az Add widgets gombra kattintva kell az RSS feed-nél beírni a csatorna címét. Hogy mi az RSS-csatorna? Erről a HVG oldalán, IDE KATTINTVA lehet egy nagyon rövid, értelmes összefoglalást olvasni. A lényeg az, hogy ez egy nagyon jó dolodg, nem szabad tőle megijedni! :)

Néhány szót még az órai használatról: nyelvórán adhatjuk feladatként azt is például, hogy állítsanak össze egy általuk érdekesnek talált témában (vagy éppen tanult témában) egy Protopage oldalt, minél több hasznos, naprakész információt gyűjtve. Ehhez persze rengeteg oldalt kell átnézniük viszonylag gyorsan,megtanulják az RSS csatornák kezelését és a végén egy értékes, tematikus weoldalt készítenek - olyat, mint egy linkgyűjtemény, csak részletesebb, érdekesebb és jobban rendszerezett, hasznosabban tálalt információkkal.