Online osztálytermek és közösségi oldalak

Tippek, trükkök - 2009. július 12.

Írta: Prievara Tibor

Online osztálytermek és közösségi oldalak: Az internet használatában a legelső lépés egy olyan osztályterem, vagy közösségi oldal létrehozása, ahol a diákokkal állandó kapcsolatot tudunk tartani, illetve nagyban megkönnyíthetjük az internet órai használatát.

TIPP: Gondoljunk bele abba például, hogy szeretnénk egy weboldalt használni az órán. Itt találtuk meg a hasznos anyagot:

http://www.google.hu/search?as_q=&hl=hu&num=10&btnG=Google+keres%C3%A9s&as_epq=news+portal&as_oq=&as_eq=&lr=&cr=&as_ft=i&as_filetype=&as_qdr=all&as_occt=any&as_dt=i&as_sitesearch=&as_rights=

Könnyen belátható, hogy annak az esélye, hogy ezt a címet helyesen felírjuk, vagy lediktáljuk a diákoknak gyakorlatilag nulla. Arról nem is beszélve, hogy ha mégis sikerül, akkor is az óra első 25-30 perce ezzel fog telni.

Ugyanakkor, ha ugyanezt a hosszú linket elhelyezzük a Nicenet, vagy a Ning oldalán, akkor a diákok egyetlen kattintással elérhetik az óra elején.

Fontos az osztályterem továbbá azért is, mert a kurzus során bemutatott anyagok gyűjtőhelyéül szolgál majd. Úgy képzeljük el, hogy most létrehozunk egy üres keretet, amelyet folyamatosan kitöltünk mindenféle alkalmazásokkal. Ez lesz a bemutatóterme mindannak, amit a diákok, vagy mi elkészítünk, ugyanakkor ez lesz a kommunikáció helyszíne is.

Kövessük a videó utasításait, és hozzuk létre saját osztálytermünket. Bemutatjuk a Nicenet.org oldalát is, ez sokkal egyszerűbb (egyesek szerint talán már meghaladott), viszont üzembiztos, és kezdők számára vonzóbb lehet. Ellene szól, hogy a diákok ennél vonzóbb megjelenésű oldalakhoz vannak már szokva.

Mindenesetre létrehoztuk a Tanárblog saját Ning oldalát is, ahová be lehet nézni, regisztráció után bármit ki lehet próbálni, illetve a kurzus során elkészült minta anyagokat is ott fogjuk tárolni.