Okosodott a Socrative

Letölthető anyagok - 2012. január 10.

Írta: Nádori Gergely

Lelkesedtünk már itt a TanárBlogon a Socrative program iránt (ITT), amivel laptopokból, okostelefonokból készíthetünk klikkert, azaz osztálytermi visszajelző rendszert. A dolog mindennél egyszerűbb, ha tanárként regisztrálunk, kapunk egy szobaszámot, itt tehetjük fel a kérdéseinket vagy az előre elkészített tesztjeinket, a diákok ehhez a szobához csatlakoznak és már kezdődhet is a kérdezz felelek. Mind a tanári, mind a diák véltozat elérhető mobil alkalmazásként is.

Az új évre néhány remek képességgel gazdagodott ez az eddig hasznos program: a kvízekben véletlenszerű is lehet a kérdések sorrendje, ugyanígy a válaszoké is. A gyors rövid válaszok esetében eltakarhatjuk azokat a diákok elől és az eredményeket most már Google dokumentumokba vagy Excelbe is kimenthetjük.

Végezetül egy remek ötlet szintén a Socrative háza tájáról: remek témaindító lehet, ha megkérjük a diákokat, hogy gyorsan írják be az első öt szót, ami a vulkánokkal kapcsolatban eszükbe jut, a válaszokat kimásoljuk és címkefelhőt készítünk belőle. A Harvard Egyetem Future of Learning koncferenciáján ezzel módszerrel kérdezték meg, mi jut az emberek eszébe a 21. századi tanulásról, az eredmény pedig itt látható: