Milyen közösségi oldalaktól féltsük a diákjainkat?

Tíz weboldal... - 2015. január 26.

Írta: Nádori Gergely

leselkedők Az internet tele van még a félelmetesnél is félelmetesebb veszélyekkel és veszélyes helyekkel, appokkal. Itt van ugye mindjárt a Facebook, na ott aztán mennyi veszély leselkedik a diákjainkra. Csakhogy, ha megkérdezzük őket, kiderül gyorsan az is, hogy gimnazistáink már nem feltétlenül a Facebook-on múlatják az időt. Egy összeállítást találtunk, amely 2014 legveszélyesebb alkalmazásait és közösségi oldalait gyűjtötte össze. A leírás természetesen amerikai, ezért úgy döntöttünk, megkérdezzük a magyar diákokat is arról, hogy milyen alternatív közösségi oldalakat használnak. Ha már a Facebook 'annyira 2012-es' ... A lapozás után a lista és az eredmények.

Előre kell bocsátanom, hogy nem reprezentatív felmérés eredményét közlöm, egyszerűen megkérdeztem 70-80 gyereket, hogy miket használnak a felsoroltak közül. Nekem a Facebook alternatívák (helyesebben a Facebook mellett használt oldalak) között ezek nyertek:

SnapChat - Itt rajzokat, képeket, szöveget oszthatunk meg ismerőseinkkel. A plusz benne az, hogy a posztok egy rövid idő utén eltűnnek és megsemmisülnek. Így bátrabban kommunikálnak a diákok (és nem diákok). Az eredmény az, hogy sok bizalmas információ kerül ki, hiszen a screenshot (képernyőkép) fogalma nem új, és mégis ki lehet játszani a SnapChat látszólag efemer jellegét. Ha diákjaink bátran SnapChatelnek, esetleg érdemes lehet szólni erről is pár szót. A listán nem volt rajta, de népszerű még a Viber kommunikációra. (Érdemes a szolgáltatókkal kötött szerződéseket elolvasni, mivel ott is lehetnek erről tiltások, ÍME EGY CIKK erről).

Népszerű még az Ask.fm, ahol névtelenül tehetünk fel kérdéseket ismerőseinknek. Ebbe nyilvánvalóan bele van kalkulálva a kiberzaklatás, hiszen mi sem könnyebb, mint névtelenül osztani a másikat. Kell hozzá nem kis adag naivitás és/vagy exhibicionizmus, hogy valaki kitegye magát a kérdéseknek, de ez mégsem lehet ok arra, hogy durván osszák egymást az emberek. Mindenesetre az Ask.fm népszerűnek látszik (és ismertnek) a magyar diákok körében,

Gyakran és egyre többen használják még a Vine alkalmazást, ahol rövid videókat tehetünk fel. Itt adja magát az, hogy titokban felvegyük osztálytársunkat wc-re menet vagy hányás közben és ezt megosszuk az internet népével. Viccesnek tűnik, de nem mindig az, mert az internet egy elég kegyetlen hely, nem kell sok és az ember gyerekéből könnyen 'szenzáció' lehet. Erre példa szegény Almási Kristóf nevű kisfiú, aki egy karateverseny kapcsán nyilatkozott és lett az internet kétes dicsőségű sztárja (ITT A VIDEÓ, ha valaki még nem látta volna). Erre is érdemes talán pár szót vesztegetni diákjainkkal.

Az eredeti cikk többi alkalmazását (ilyen pl. a KiK, az Oovoo, a Qooh.me vagy a Pheed) csak néhányan ismerték és még kevesebben használták. Érdekes, hogy volt olyan alkalmazás is, amiről még csak nem is hallottam, mégis egy-két gyerek értően tette fel a kezét.

Az összegzett tapasztalat az, hogy érdemes az alternatív közösségi oldalak ütőerén tartani a kezünket. Készítettünk egy bevezető, kezdő anyagot minderről, de sajnos olyan gyorsan változik a világ, hogy ezzel szinte havonta kell foglalkoznunk.