Mi a különbség egy kacsa között, avagy mitől lesz egy kacsa magyar?

Nyelvoktatás - 2016. november 1.

Írta: Prievara Tibor

kacsa Van egy feladat, amit még egy PhD órán tanultam az egyetemen sok évvel ezelőtt, és nagyon érdekesnek tartom, ezért szívesen csinálom különböző csoportokkal. Az élet úgy hozta, hogy idén egy hetedik osztályos csoportban csináltuk. A feladat rendkívül egyszerű: kapnak egy rajzolt fekete-fehér képregény kacsát, és 45 perc alatt ebből a kacsából egy MAGYAR kacsát kell csinálniuk. Bármit rajzolhatnak, színezhetnek, írhatnak ... utána kiállítást szervezünk, és megbeszéljük, hogy kinek mit is jelent a kacsa 'magyarsága'. Az idei kacsafesztivál olyan jól sikerült, hogy úgy döntöttem, írok róla röviden. A gyerekek hatalmas lelkesedéssel fogtak a munkához (főleg, miután kiderült, hogy a kezemben levő papírokon nem röpdolgozat van, hanem csak egy kacsa), és igen érdekes megoldásokkal álltak elő. Az alábbiakban néhány (számomra) érdekes tapasztalatot osztok meg. (Tipp: még soha nem érte meg ennyire lapozni!).

Először is röviden a motívumokról: esélyes, hogy ilyenkor a diákok összehordanak magyar jellegzetességeket, minden különösebb koncepció nélkül. Ez most is így volt néha, de ez nem baj. Évek óta hatalmas sztár a Pöttyös Rudi, szinte elképzelhetetlen, hogy ne szerepeljen a képen. Még mindig többen választják a szürkemarha, rackajuh és parlamenet háromszög egy, vagy több elemét, ugyanakkor nem lehetett nem észrevenni, hogy újabb szimbolumok is teret kaptak. Szinte minden képen volt alkohol. Tokaji Aszú, Fütyülős barack, villányi borok, vagy egyszerűen csak rengeteg sörösdoboz egymás hegyén-hátán. Szintén újdonság volt a sport domináns szerepe, különös tekintettel a focira. Egy kivétellel láthatunk focilabdát, focikaput, vagy játékost a kacsák körül. Volt egy kacsa, amelyet szinte teljesen az olimpia uralt - no nem a riói olimpia, ami nemrég ért véget, hanem a budapesti olimpia reklámjainak elemei ... .

További érdekesség volt, hogy milyen idézetek kerültek a lapokra. Megkérdezték, és többször, világosan elmondtam, hogy bármit és bármilyen nyelven lehet írni a rajzokra, mégis csak egy magyar idézet született. Ez pedig így szól: "Az éjjel soha nem érhet véget.". A többiek vagy gyerekesen, aranyos, vicces idézetet írtak; pl. azt mondja a kacsa, hogy "Ha nagy leszek, gulyás szeretnék lenni", vagy pedig angol idézeteket váalsztottak. Egy érdekesebb: 'I fear the day that technology will surpass our human interaction. The world will have a generation of idiots.' Einstein.

Számomra a legtanulságosabb megoldás az volt, amely a cikkhez csatolt képen is látható. A magyar kacsa farmerben, sok sörrel körülvéve, facebook, való világ és focipálya közepén, baseballsapkában mosolyog telefonnal a kezében, és minden ruhadarab vagy kiegészítő mellé oda van írva, hogy pontosan mennyibe került.

Így látja hát a magyar kacsák helyzetét egy maroknyi hetedikes kisgimnazista. Érdekelne, hogy másutt milyen eredménye lenne ennek a feladatnak.