Megújulnak az oktatás alapjai a Debreceni Egyetemen

Hírek - 2014. szeptember 10.

Írta: Nádori Gergely

Ms A felhő alapú levelezést és az Office 365 szolgáltatásait minden debreceni egyetemista ingyenesen veheti igénybe a Microsoft Digitális Oktatási Alapcsomagjának köszönhetően. Harmincezer diáknak biztosít a Microsoft legmodernebb, felhő alapú technológiájára alapozva e-mail szolgáltatást, belső intézményi címet 50 gigabájtos tárhellyel és 1 terabyte-os személyes tárhelyet a Debreceni Egyetemen. A rendszer bevezetését és üzemeltetését a Microsoft innovatív technológiáinak köszönhetően a nagy hagyományokkal rendelkező egyetem lényegi beruházás nélkül tudta megvalósítani, mert az annak az 52 milliárd forint értékű támogatásnak a része, amelyről 2012-ben állapodott meg Magyarország kormánya és a Microsoft Magyarország.

A debreceni campus diákjainak korábban nem volt egyetemi címük, az egyetem és a hallgatók közötti kommunikáció során olyan privát címeket használtak, mint a freemail, gmail és citromail. Az ezekkel való kommunikálásban sokszor problémák adódtak; a tanárok és a diákok közötti e-mail kommunikáció sokszor nem ért célba, viszapattantak a levelek. Ráadásul a városban sok cég és szolgáltató kínál kedvezményt az egyetemistáknak, és ezek igénybevételéhez szükség van belső, egységes, egyetemi e-mail címre.

A cég és a Debreceni Egyetem együttműködésében nemcsak a belső levelezés valósul meg, hanem a egyetem automatikusan hozzáfér az Office 365 számos egyéb szolgáltatásához, mint például az oktatás során kiválóan használható elektronikus dokumentum-megosztó, videókonferencia és online közös munka lehetőségéhez, és 50 gigabájtos tárhelyet. Az elektronikus dokumentum-megosztó, egy nagyszerű eszköz az oktatás támogatására: a dokumentumokat a tanárok és diákok egyaránt szerkeszthetik és megoszthatják egymás között. A videókonferencia pedig fontos segítség lehet a nemzetközi projektek lebonyolításában, és így a Debrenceni Egyetem megerősítheti nemzetközi jelenlétét is.

„Az ország sikerét a hallgatók, valamint az egyetemekről kikerülő, jól képzett fiatalok versenyképességére építhetjük. Hiszünk abban, hogy nemcsak Magyarország, de saját sikereinkhez is hozzájárulunk akkor, amikor a világ legmodernebb technológiáit bocsátjuk a legnevesebb magyar egyetemek rendelkezésére” – mondta Merényi Ádám, a Microsoft Magyarország oktatási csoportvezetője. „A kritikus fontosságúnak minősülő hallgatói belépési adatok nem kerülnek ki az egyetem szervereiről: az együttműködés különlegessége egy olyan biztonsági megoldás, melynek köszönhetően a felhasználók azonosítása még az egyetem saját szerverein történik” – tette hozzá Merényi Ádám. Mindez úgy valósulhat meg, hogy a Microsoft technológiáit összekötötték az egyetem által használt felhasználó azonosító rendszerrel.

A legmodernebb technológiák bevezetésének hardver- és szoftverköltségén több tízmillió forintot takarított meg az oktatási intézmény. „A döntés során a biztonság mellett (hiszen a hallgatók adatait a Debreceni Egyetem szervere kezeli, itt történik a hallgatói hitelesítés) az is fontos szempont volt, hogy mivel nem kellett új szerverhátteret üzembe helyezni, jelentősen könnyebb az üzemeltetés. 30 000 hallgató egy Esztergom méretű kisváros lakosságával egyezik meg – ezt tudjuk a Microsoft által biztosított megoldással költséghatékonyan és biztonságosan kiszolgálni.” – mondta el Tóth Attila, a Debreceni Egyetem informatikai vezetője.

A világszinten is a legmodernebbek közé tartozó szolgáltatást a Debreceni Egyetem meglévő hallgatói már használhatják, az idén felvettek pedig a beiratkozáskor kapnak olyan egyedi e-mail címet, amelynek a vége az oktatási intézményre utal, ily módon is erősítve az egyetemi közösséghez tartozást.

Az egyetem és a szoftvercég együttműködése a jövőben tovább folytatódik: a Microsoft szakemberei képzéseket tartanak majd az egyetemen, így a hallgatók ingyenesen megtanulhatják a most bevezetett technológiák használatát, s azt, hogyan használhatják a felhő alapú alkalmazásokat a tanulás során és a nemzetközi tudományos életben. A Microsoft Magyarország az ország több más egyetemével működik együtt, és tervez hasonló, innovatív együttműködést.