Lézer céllövölde microBittel

Tippek, trükkök - 2023. december 2.

Írta: Nádori Gergely

lezerkep A micro:Bit legcsodálatosabb tulajdonsága, hogy tulajdonképpen végtelen sok mindenre használható. Már maga az alap is nagyon sokrétű, de könnyedén csatlakoztathatunk hozzá egyszerű elektronikákat amikkel azután tényleg végtelen lehetőség nyílik meg. A legutóbbi adventi vásárunkon például egy lézeres céllövöldét készítettünk micro:Bitek használatával. Az eszköz, amit használtak, egy néhány száz forintos lézermutató volt, ezenkívül még szervó motorokra, fényérzékeny ellenállásokra, vezetékekre és ellenállásra volt szükség. A lapkák nélkül az egész ezer forint alatt megúszható. A vásáron hét órán át mindenféle fennakadás nélkül működött és minden látogatót elkápráztatott a játék.

A célpontokra az ITT LÁTHATÓ módon kötöttük a fényérzékeny ellenállást és a szervó motort.

kapcsolas

A motor véletlenszerű időközönként mozgatta a célpontot ilyenkor lehetett lőni rá. Tulajdonképpen nincs korlátja annak, hogy hány ilyen célpontot használjunk, csak mindegyikhez külön micro:bit . Találat esetén a lapkák hangot adnak és egy rádió üzenetet küldenek egy másik micro:Bitnek, ami számon tartja az elért pontokat. A célpontok programja IDE KATTINTVA található meg, a pontszámlálóé pedig ITT.

Természetesen a játékot nagyon sokféleképpen lehet továbbfejleszteni akár úgy is, hogy negatív pontok járjanak a téves találatért, de akár a célpontokat is felfoghatjuk valamilyen véletlenszerűen mozgó robotra.

igy nézett ki

Közben máris továbbfejlesztettem egy olyan játékra, amihez nem kell semmilyen külön alkatrész, csak egy erős zseblámpa. Az ITT TALÁLHATÓ programmal kell lerakni microbiteket az asztalra. Ezeken véletlenszerűen villan fel szellem vagy állat. A szelllemre rá kell világítani és akkor ennek hangja hallatszik, valamint egy "hit" üzenetet is küld a számlálónak. Ha az állatra világítunk, hibáztunk és "miss" üzenet megy a számlálónak. Egy idő után a micor:Biten egy X villan fel, akkor már nem lehet elkapni a szörnyet.