kincskeresés QR-kóddal

Internet a tanórán - 2014. február 11.

Írta: Nádori Gergely

QR WildLáttam egyszer egy vicces diagramot arról, hogy hány QR-kód készült már a Földön és valójában hányat olvasott le valaha is valaki. Tény, hogy még sosem jutott eszembe, hogy egy plakáton vagy éppen egy autóbusz oldalán látható kódot azonnal lekapjak a telefonommal, de azért lehet haszna ezeknek a kódok. Főleg, ha egy olyan hasznos alkalmazással használjuk, mint a QRWild (IDE KATTINTVA).

A QRWild alkalmazással QR-kódos kincskeresést csinálhatunk. Az oldal generál nekünk egyedi QR kódokat, mi pedig meghatározhatjuk, hogy melyik mit takarjon. lehet ez egy szöveg, kép, link, ahogy szeretnénk. A kódokat azután kinyomtathatjuk, de akár egy weboldalra is illeszthetjük. A weboldalon keresztül ezt dinamikusan változtathatjuk is, könnyen megoldható tehát, hogy egy adott idő után már más legyen a QR-kód által rejtett szöveg vagy link.

QR-kód

Arra is lehetőségünk van, hogy a kódot a mobiltelefonunkkal aktiváljuk, ekkor a GPS helyzetünket is hozzárendeli. Így az adott kód csak az adott ponton lesz leolvasható. Előnye a QRWildnak hogy nem kell hozzá semmilyen leolvasó program, az összes mobiltelefonos kódolvasó felhasználható. Figyeljünk azonban arra, hogy ennek a használatához szükség van internet kapcsolatra, így a szabadban csak internetet elérő telefonokkal vagy készülékekkel használhatjuk. ha azonban egy épületen belül csinálunk ilyen kincskeresést (akár a könyvtári könyvekbe vagy eldugott zugokba rejtve a kódokat, akkor elegendő az épület wi-fije is.