Készítsünk naprendszert!

Termtudos ötletek - 2014. április 17.

Írta: Nádori Gergely

Super Planet CrashKiváló szórakozást nyújt a Super Planet Crash nevű játék (ITT TALÁLHATÓ) és még a tanításban is jól fel lehet használni. Ha éppen csillagászatot tanítunk vagy a gravitációt, az óra végén levezetésnek lehet jópofa (akár interaktív táblán is), ha bemutatjuk ezt a játékot, vagy kiadjuk gépteremben a diákoknak, hogy játszanak vele. A feladatunk egyszerű, hozzunk létre egy stabil naprendszert, minél nagyobb testekkel.

Ha elindítjuk a játékot, kattintással tudunk lehelyezni újabb és újabb testeket. Bal oldalon állíthatjuk be a méretüket az aprócska Föld mérettől a törpecsillagig. A kapott pontszám attól függ, hogy milyen sokáig maradt egyben a rendszer ütközés nélkül. Minél nagyobbak a testek, annál több pontot érnek, ha egy bolygót a lakható zónában tudunk tartani, az is extra pontot ér.

Természetesen nem csak az órán kerülhet elő ez a játék, versenyt is hirdethetünk vele. Miközben a gyerekek az egyre nagyobb pontszámokra hajtanak, ösztönösen is elsajátítják a gravitáció és a bolygómozgások alaptörvényeit.