Jeladós madarak

Termtudos ötletek - 2017. január 29.

Írta: Nádori Gergely

szalakótaAmikor 21. századi pedagógiáról beszélünk gyakran kerül elő, hogy jó lenne valós problémákon és valós adatokkal dolgozni a diákokkal. Ahelyett, hogy Kukutyin zabtermelését számolnák, nyugodtan számolhatnának a hazai gabonaipar adataival is. A világháló abban is segíthet, hogy ilyen adatokat gyűjtsünk. Itt van például a madárvonulás, ami szinte minden embert lenyűgöz, a Magyar Madártani Egyesület oldalán (IDE KATTINTVA) megnézhetjük, hogy merre járnak a műholdas jeladóval felszerelt madarak. Ez a módszer az elmúlt évtizedben több információt adott amadárvonulásról, mint az előző száz év kutatásai. Mi mindenre is lehetne használni a jeladós madarakat?

Környezetismeretből, biológiából természetesen a vonulás jelenségének vizsgálatára, jól megkülönböztethetők a különféle vonulási stratégiák is.

Földrajzból beszélhetünk arról, hogy milyen területeket, milyen éghajlatokat, milyen növényzeti öveket érintenek az egyes egyedek. A térképismeretben is hasznunkra lehetnek a vonuló madarak.

Matematikából kiszámíthatjuk a teljes és az átlagos megtett utat, a sebességet, összehasonlíthatjuk az egyes egyedek adatait.

Informatikából készíthetünk diagramokat az egyes egyedek vándorlásáról.