Hemingway App - így írjunk mi?

Nyelvoktatás - 2014. február 24.

Írta: Prievara Tibor

képleírásNyelvtanárként sok fejtörást okoz, hogy a diákoknak hogyan segítsünk a helyes, célravezető, igényes írásbeli kommunikáció elsajátításában. Mi a jó? Majdnem minden tanár szeretné, ha diákjai képesek lennének választékosan, jó stílusban írni. De vajon helytelen-e ez a cél és inkább egyszerű, tömör írásokra lenne szükség? Ezt a dilemmát hangosítja ki a HemingwayApp nevű program, amely azonnal elemzi az írásunkat (angolul) és szól ha túl sok rajta a sallang.

Nem véletlenül Hemingway-t választották névadónak, hiszen ő ismert volt arról, hogy egyenesen, rövid mondatokkal, rendkívül tömören fogalmazott, és csínján bánt a hangulatfeső elemekkel is. Cserébe kaptunk irodalmi mélységet, amit a jéghegy analógiájával szoktak leírni - kevés látszik a felszínen, de hatalmas mondanivaló van a láthatatlan mélyben.

Maga a HemingwayApp egyszerűen működik, be kell folyatni a szöveget, ő pedig megmondja, hogy jó-e, és ha nem, akkor mi a baj vele. Szól, ha szenvedő szerkezetet használtunk, ha hosszú és (szerinte) zavaros a mondatszerkezet, de nem engedi azt sem, hogy halmozzuk a határozókat (ha lehet, maradjunk max. egynél!). Ha netán bonyolult szavakat talál a szövegben, azért is szól, sőt, ajánl egyszerűbb szinonimát.

A kérdés az, hogy ennek most örüljünk, vagy sem. Egyrészt elhiszem, hogy így (talán) jobban érthető lesz a szöveg, ugyanakkor az egyszerűség nem feltétlenül jelent mélységet. Ami ment Hemingway-nek, nem biztos, hogy sikerül másnak. És itt felmerül a kérdés, hogy mit is értünk el, ha itt javíttatjuk a gyerekekkel ez írásaikat; érthetőbb, vagy butább lesz az írásuk? Érdemes tenni egy próbát és megbeszélni, megnézni, hogy az App milyen irányban befolyásolja az írásbeliséget. Én biztosan kipróbálom!