Gondolattérkép és egy AI trükk

Internet a tanórán - 2024. április 25.

Írta: Nádori Gergely

excalidrawA gondolattérkép az egyik leghatékonyabb eszköz a gondolatok rendszerezésére. Remekül jöhet összefoglaláshoz, vagy akár a vizsgára készüléshez. A szövegértésnek is kiváló próbája, ha gondolattérképet kell készíteni valamiből. Miközben gondolattérkép természetesen készülhet egy papírlapon is ls macskakaparással, az igazán jóknál azz esztétikai megjelenés is sokat számít, sőt még hozzá is ad a megértéshez. Ezért is érdemes a gondolattérképek elkészítéséhez digitális eszközt használni. Ilyen eszközből van temérdek, de számomra az utóbbi időben kiemelkedett közülük az Excalidraw (ITT TALÁLHATÓ). Nem kell hozzá regisztrálni, nagyon intuitív a használata, de még a kézírást is támogatja és képeket is fel lehet tölteni. Az eredményt pedig mindenféle formában kimenthetjük. Feldobhatjuk vele a saját anyagainkat, de a diákoknak is érdemes kiadni a használatát.Ha pedig szintet akarunk lépni, akkor érdemes a mesterséges intelligenciát is segítségül hívni a használatához. Meg is mutatjuk, hogyan!

Ugyan a mesterséges intelligenciás chat alkalmazások közvetlenül nem tudnak az Excalidraw-val kommunikálni, de egy speciális nyelven keresztül igen. Ez a nyelv a Mermaid (ITT A LEÍRÁSA), ami kifejezetten gondolattérképek, folyamatábrák kódolására lett kitalálva. Ha a ChatGPT-nek például azt mondjuk, hogy készítsen el valamiből egy fogalomtérképet és adja meg annak Mermaid kódját, azt készségesen megteszi. Az Excalidraw-ban pedig a More Tools-ra kattintva találjuk meg a helyet, ahova feltölthető a kód és már készen is vn a remek gondolattérképünk.

Itt látható egy az Evolúció témakörben született érettségi téetelből készült gondolattérkép:

evol

Ehhez a következőket csináltam:

  • Megadtam a kidolgozott tétel szövegét a ChatGPT-nek és kértem, hogy gyűjtse ki ebből a főbb fogalmakat és összefüggéseket

  • Megkértem, hogy ebből generáljon Mermaid kódban gondolattérképet

  • A kimásolt kódot beadtam az Excalidraw-nak

  • Persze elsőre nem volt tökéletes, amit a ChatGPT készített, figyelmeztetni kellett, hogy itt-ott módosítsa

  • A már megfelelő kódot megadtam az Excalidraw-nak

  • Kicsit rendezgettem, hogy jobban nézzen ki

Ez így néz ki folyamatábraként (amit természetesen a ChatGPT generált a fenti leírás alapján):

foly

Ezután vérszemet kaptam és a Python kódot adtam meg neki, hogy abból készítsen folyamatábrát. Egy robot programról van szó, ami a mozgáshoz használt eljárás. Az eredmény elsőre remek lett:

kod