Gettyimages - ingyen képek!

Letölthető anyagok - 2014. március 10.

Írta: Prievara Tibor

képleírás A Getty Images az egyik legnagyobb képadatbázis, ahol mindenféle célokra lehet képeket venni, rendelni - nem is kevés pénzért. Iskolai projektekben kizárt, hogy ezekből a jó minőségű képekből online publikálásra felhasználhassunk bármit. Legalábbis eddig az volt, ugyanis a Getty kitalálta, hogy több milliós képedetbázist ad oda ingyen, online felhasználásra, bárkinek. Mielőtt azt gondolnánk, hogy ez túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, természetesen nem ilyen egyszerű a dolog, hiszen, ha mindent odaadna ingyen, nem lenne bevétele. A konstrukció ravaszabb, de nekünk (pl. egy iskolai projektben) teljesen megfelelő lehet.

Így működik a dolog: keressünk a Getty Images oldalán bármilyen képre, ott válasszuk ki a képet, majd a kiválasztott képre kattintva hívjuk elő a részletes ajánlatot. A jobb oldalon ott lesz, hogy mennyiért lehet megvenni (sokért), de mi nem ezért jöttünk :) A kép alatt közvetlenül azonban találunk három gombot, az egyik a Tumblr-en teszi lehetővé a kép megosztását, a másik a Twitter-en, és itt van egy beágyazókód, amit elihetünk. Ha ezt később bárhol beillesztjük, a kép meg fog jelenni.

Így a kép a Getty Images-nél marad, biztosan meg van jelölve a forrás, ugyanakkor ők irányítják, hogy mit osztanak meg és mit nem. Szintén fenntartják a jogot egyébként, hogy a képek mellé később reklámokat helyezzenek el, de hát ez azért nem annyira meglepő.