Festmények úgy, ahogy soha nem láthatnánk

Internet a tanórán - 2015. december 8.

Írta: Nádori Gergely

google art projectA minap együtt ebédeltem iskolánk rajztanárával és a beszélgetés többek között a festészetre terelődött. Megeresztettem valami suta tréfát (bizonyítandó, hogy nem vagyok annyira szakbarbár biológus) arról, hogy a Van Gogh képeken milyen sok festék van és azok attól egészen térhatásúak. Kollégám kiigazított, hogy ez nem csak a poszt impresszionista sajátossága, már jóval korábban éltek ezzel a hatással. "Nézz meg egy Rembrandt képet alaposan" - javasolta. És azt is hozzátette, hogy ha igazán meg akarom nézni, akkor a Google Art Project oldalon keressek (IDE KATTINTVA). Ezen az oldalon híres festmények nézhetőek meg hihetetlen részletességgel, belenagyíthatunk a képekbe, sőt össze is hasonlíthatunk párban képeket, amiket akár egymásra is vetíthetünk.

Az ebéd után a rajzszertárban leültünk egy számítógéphez és rövid oktatást kaptam Rembrandtból: "Nézd meg, itt nagy lendülettel festett, ezt utána rakta ide, itt az ujjával nyúlt bele, úgy húzta el. Itt egészen kidomborodik a festék, itt meg láthatóan később javított."

Olyan részletei tárultak így fel a képeknek, amiket még egy múzeumba, az eredetin sem tudtam volna megfigyelni, hiszen az korlát mögött és üveg alatt van.

rembrandt orra Rembrandt orra egy önarcképéről.