Famánia

Internet a tanórán - 2015. november 19.

Írta: Nádori Gergely

faA fák, főként az óriási és ősöreg fák szinte mindenkit lenyűgöznek, nincsenek ezzel másképp a Dendromania oldal szerzői sem (ITT TALÁLHATÓ). Az oldalon megpróbálták összegyűjteni hazánk legnagyobb, leglenyűgözőbb fáit. Minden fáról rövid kis leírás, fénykép és pontos GPS koordináták találhatók meg. Kereshetünk fafajokra is és térképen is láthatjuk, hogy hol helyezkednek el. Ha kellően elszántak vagyunk, még saját magunk is hozzáadhatunk a gyűjteményhez. Íme pár ötlet, hogy miként lehet használni az oldalt a tanításban:

  • Biológiából természetesen a növényrendszertan használatánál lehet hasznát venni. Megkereshetik az egyes fafajokat, Megnézhetik, hol és mekkora példányok fordulnak elő.
  • Matematikából izgalmas feladat lehet egyes faóriások térfogatát, felületét kiszámítani.
  • Földrajzból természetesen egy kirándulás vagy erdei iskla előtt lehet éremes kigyűjteni az izgalmas fák pontos helyzetét, majd azokat megkeresni.
  • Szintén biológiából lehet érdekes az egyes fajok előfordulását összevetni a tengerszint feletti magassággal és az alapkőzettel (ebben segíthet a földtani atlasz).
  • Komplex projektet lehet arra építeni, hogy a diákok találjanak egy érdekes fát és azt adják hozzá a Dendrománia gyűjteményéhez.