Duolingo, avagy a ló nem eszik rizst

Nyelvoktatás - 2014. február 10.

Írta: Prievara Tibor

képleírás Megjelent a magyar Duolingo, ez jó hír, mivel - talán már sokan tudják - a Duolingo egy ingyenes nyalvtanító oldal, ahol most már lehet magyarul is tanulni angolul. És ez így pontos, mivel tényleg szükséges - sőt elengedhetetlen - a magyar nyelv ismerete ahhoz hogy angolul tanuljunk. Én az olaszt választottam, és kipróbáltam a rendszert. Aki szeretnéa példámat követni, egy ingyenes regisztráció után megteheti IDE KATTINTVA.

No de milyen is ez a Duolingo? Ingyenes, amint írtuk, és ez jó. Szintén mindenhonnan elérhető, és online, meg e-learning, ami mind remek. Mégis, számomra szakmailag elég nagy csalódás volt.

Egyrészt nem nagyon van kontextus. Nem találkoztam autentikus anyaggal a kezdő részben, pedig már ott is lehetne legalább megpróbálni nem teljesen érdektelen álmondatokat összerakni. Ő egy fiú. Ő nem lány, ő fiú. Én egy lány vagyok. A lány almát eszik. stb Ilyenekkel van tele a rendszer, az alma, fiú, lány, férfi, nő kombót 20 feladaton keresztük gyakoroltatja, majd a következőnél hirtelen már tudnunk kell ragozni.

Ha tovább is ásunk, akkor pedig a címben látottakhoz hasonló csodákat is megtapasztalhatunk, azaz le kell fordítanunk azt, hogy a 'ló nem eszik rizst'. Kár lenne vitatkozni a mondattal, de hogy ez mennyire gyakori vagy hasznos, azt nem tudom. Magyarul például 40 év alatt egyszer sem kerültem olyan helyzetbe, amikor ezt kellett mondanom.

A gondolat tehát nagyon érdekes, de a módszertan kifejezetten elkeserítő. Mintha egy 40 évvel ezelőtti nyelvkönyv digitalizált változatát lapozgatnánk. Ez pedig egy érdekes kérdést vet fel: mitől lesz valami e-learning tananyag? Elég-e ehhez az, hogy digitalizált forámban érhető el, vagy van-e olyan módszertani háttér is, ami elvárható egy ilyen alkalmazástól, mint a Duolingo.

Mondjuk éppen ma jött szembe a Facebook-on a Kreatív angol nevű YouTube videó - valaki majd mondja meg, hogy hol van benne a kreativitás, és szintén ilyen jóindulatú, vicces, ám kevéssé értelmes az a magyar fejlestésű szótanító app, ahol a leggyakoribb 500 szót lehet megtanulni. Vajon belegondoltak-e a szerzők, hogy a leggyakoribb szavak részben azért azok, mert sok különböző helyezetben, rengeteg jelentéssel bírhat pl. a like szó.