Digitális egészség

Internet a tanórán - 2024. március 16.

Írta: Nádori Gergely

happy faceMostanra már teljesen elfogadott kifejezéssé vált a mentális egészség, a mentálhigiéné, pedig az ezredfordulón még sokan akadtak meg azon, hogy vajon mit is jelenthet. Ma már mentálhigiénás szakembereket is képzünk és senki nem döbben meg azon, hogy a mentális egészségünkkel éppen úgy kellene törődnünk, mint a fizikaival. Itt az idő, hogy egy új fogalom is a mindennapok részévé váljon, ez a mentális egészség egy részét képező digitális egészség. Ha tetszik, ha nem a digitális eszközök folyamatosan jelen vannak az életünkben és komolyan hatnak a mentális egészségünkre, így aztán a digitális egészség, vagyis a digitális eszközök hatása a mentális állapotunkra olyasmi, amivel érdemes, sőt kell foglalkozni az iskolában is. Mutatunk egy olyan tanulmányt, ami remek kiindulópontja lehet a beszélgetésnek erről akár az osztályfőnöki órán is.

A nevezett tanulmány a digitális kőkorszakban 2018-ban készült, amikor még sehol sem volt példáula TikTok, de a megállapításai érvényesek ma is. A digitális egészség kapcsán remek kiindulópont lehet arról beszélni, hogy milyen mértékben vannak jelen az eszközök az életünkben. Jellemzően az ember úgy érzi, hogy a valóságosnál jóval kevésbé. Érdemes megnézni a telefonokon, hogy mennyi időt tölt az ember az egyes alkalmazásokkal, meglepő lesz az eredmény. Ehhez érdemes megmutatni a diákoknak a Center for Humane Technology kutatását (IDE KATTINTVA), ahol azt kérdezték meg felhsználóktól, hogy mennyire érezik magukat elégedettnek egy-egy alkalmazás használatakor, mejd megnézték, hogy mennyi időt töltenek az alkalmazással az elégedett és az elégedetlen felhasználók. Az eredmények itt láthatók:

app boldogsag

Az kutatás, amit 200 000 iPhone használó tapasztalatait összegzi legfontosabb megállapítása, hogy minél többet használunk alkalmazásokat, annál elégedetlenebbé tesznek. Az egyetlen kivétel a Google Maps, azt jobban élvezik azok, akik több ídőt töltenek vele. Az is jól látszik, hogy a közösségi alkalmazásokra igaz a legjobban, hogy a használatukkal elégedettek sokkal kevesebb időt töltenek velük, mint azok, akiknek nem jó érzés a dolog. Az Instagram, Facebook, TikTok végtelen pörgetése kifejezetten rontja a mentális egészségi állapotot. Fontos, hogy ez nem csak a diákok ügye, mi magunk éppen annyira érintettek vagyunk a dologban, mint a diákjaink, így a legjobb, ha közösen próbálunk megoldást találni a dologra.