Diákújság állami segítséggel

Hírek - 2014. július 8.

Írta: Nádori Gergely

uj nemzedekAz iskolaújság nagyszerű dolog lehet, Amerikában az egyetemi felvételiknél komoly jó pont, ha valaki ilyennek volt a szerzője, esetleg a szerkesztője. Láthatóan hazánkban is virul a műfaj (legalábbis ez látszik ebből a listából. Az EU-s pénzekből finanszírozott Új Nemzedék oldal most abban kíván segítséget adni, hogy online jelenjenek meg. A Diáklaptár (IDE KATTINTVA) tulajdonképpen egy szerkesztőségi rendszer, hasonló a Joomlához vagy a Drupalhoz, szövegeket lehet bevinni, képeket felrakni, mindezt címlapra, rovatokba rendezni, körülbelül arra képes, amit egy Wordpress is megtesz nekünk. Ha azonban egy cikk igazán érdekes, kikerülhet a Diáklaptár főoldalára is.

Biztosan lesznek, akik használják az oldalt, de azért bennem maradt pár kérdés: Ellenőrzik-e bárhogyan, hogy milyen tartalmak jelennek meg az oldalon? Megjelenhet-e például egy beszámoló a kormányellenes diáktüntetésekről? Egy felhívás a részvételre? Vagy vegyük például ezt a cikket, ami az egyik legnépszerűbb volt iskolánk lapjában. Ez kikerülhetne a címoldalra, és egyáltalán a szerzője szeretné, hogy kikerüljön?

Az iskolaújság egyik funkciója, hogy a diákok megtanulják, eljátsszák az újságírósdit, ehhez viszont elengedhetetlen a függetlenség, amit egy állami szerver nem biztosít. A másik funkciója, hogy az iskola belső nyilvánossága legyen, ebből a szempontból viszont nem tesz feltétlenül jót neki, ha potenciálisan az egész ország olvassa. Mindez persze meglehet csak fanyalgás, könnyen lehet, hogy a Diáklaptár lesz a jövő újságíróinak tenyészistállója.