DiákBlog - elindult a diákok saját portálja

Vezércikk - 2014. április 3.

Írta: Prievara Tibor

DiákBlogIsmerünk iskolaújságokat, láttunk már nagy cégek részéről is kezdeményezéseket arra, hogy diákok valódi tartalmat generáljanak, de valahogy ezek mindig félkész dolgok lesznek. Az iskolaújság egy félig hivatalos, az iskola holnapjára is felkerülő kiadvány, nem lehet akámit írni bele - ez érthető is. A másik oldalon pedig nem is igazából a tartalom generálása a tét, hanem az, hogy majd a szponzor banknél nyissanak számlát. Mi történik akkor, ha azt mondjuk, hogy adunk a gyerekeknek egy szerkesztőségi rendszert, néim képzést, segítséget a szervezésben, és hagyjuk őke,t hogy írjanak azt és arról, amit és ahogyan szeretnének. Ez lesz a DiákBlog története, amely április 1-jén indult el, és naponta frissülő tartalommal jelentkezik. És ráadásul nyitott, azaz szeretettel vár szerzőket, szerkesztőket bárhonnan!

Bár még nagyon az elején tartunk a DiákBlog történetének, tanárként egy-két érdekesség már látszik. Nyelvtanárként azt tapasztalom, hogy szívesen fordítanak, írnak összefoglalásokat angol cikkekből, TED előadásokból úgy, hogy utána az megjelenik 'nyomtatásban'. Szintén érdekes, hogy minden kicsit máshogy néz ki a DiákBlogon keresztül. Ami eddig csak egy színházi előadás volt, most már téma a DiákBlogra, a szomszéd pedig hirtelen érdekes, interjúvolható szakértővé vált.

Emellett rengeteg egyéb tudást segít egy ilyen projekt elsajátítani, hiszen rovatok vannak, rendszres tartalomfejlesztés folyik, előadásokat tartanak a diákok, feladatokat osztanak ki egymás között és nem utolsósorban kommunikálnak. A végeredmény pedig egyre jobb lesz, én őszintén azt hiszem, hogy akár középtávon is igazi színvonalas, érdekes hangú és hangulatú portál lesz a DiákBlog. Érdemes lesz látogatni, ajánlani és talán még akár csatlakozni is! Ha valakit érdekel esetleg, írjon nekünk a tanarblog KUKAC gmail PONT com címre, továbbítjuk a DiákBlogosoknak :)