Biography online -fontos emberek

- 2017. szeptember 12.

Írta: Prievara Tibor

A Biography online egy nem túl bonyolult gyűjtemény, ugyanakkor egy szerintem érdekes projektet sikerült az egyszerű adatbázisból keríteni. A recept: az oldalon keressük meg a 100 legbefolyásosabb 20. századi embert (ITT TALÁLHATÓ ), majd válasszunk ki öt párt (pl. Hillary Clinton és Diana hercegnő; Dali vagy Madonna). Ezeket én kivetítettem és párban el kellett dönteniük, hogy melyik személyiség a befolyásosabb és miért. ... További részletek a lapozás után!!

Miután ezt megtették, kerestünk kategóriákat, jellemzőket, amitől szerintük egy ismert ember befolyásos is lehet. A következő órán ők hoztak egy-egy szerintük befolyásos embert (én a bevezetőben tálalt öt párból senkit nem engedtem választani, így ki lehet azt küszöbölni, hogy a legismertebbeket válassza mindenki, és unalmassá váljon a projekt).

Végül a Biography online oldalán minden pár (kisebb csoport) kapott legfeljebb három embert, akikről adatokat kellett gyűjteniük, hogy érvelni tudjanak mellettük. Ezeket kis kártyákra kiírva, a többi diákkal lehetett megbeszélni, majd lezárásként egy esszét kell majd írni belőle.

A projekt egyszerű, nem igényel különösebb technikai felkészültséget, mégis rengeteget lehet belőle tanulni. Ha van idő, akár egy online, vagy offline tablót is lehet a végén készíteni mindebből.

Az oldalon is érdemes körülnézni, mert rengeteg kategória van (pl. vállalkozók, színészek, de van egy 'leghíresebb 100'-as lista is.