Az új Emil

Vezércikk - 2018. május 14.

Írta: Nádori Gergely

hajoA nyugati kultúra első nevelésfilozófiai művének is tartják Rousseau regényét, az Emilt, a könyvben leírja, hogy miként kell jó embert nevelni, amihez leginkább szabadságra, az érdeklődés kielégítésére és az ösztönző környezet megteremtésére van szükség. Bár a való életben Rousseau kifejezetten pocsék nevelőnek számított (gyerekeit árvaházba adta) azóta a reformpedagógusok újabb és újabb nemzedékeit inspirálta, akik gyakran merítettek az ő elképzeléseiből. Nem az ő hibája, hogy az általa elképzelt ideális nevelés sosem tudott megvalósulni. Meglehet, azért is, mert a technikai közeg nem volt még alkalmas hozzá. Nem csak a szemléltetőeszközökről vagy a kommunikációs lehetőségekről van itt szó, hanem arról is, hogy a technika miként határozza meg az emberi tudást. A 18. században még sokkal nagyobb volt a tényanyag és a procedurális ismeretek szerepe abban, amit tudásnak neveztek, mint ami ma. Talán eljött ez új Emil ideje?

Mindez a skót apa kapcsán jutott eszembe, aki azzal került be a hírekbe, hogy fiaival egy jeladóval felszerelt Playmobil hajót engedett a tengerre, ami mára már Barbados közelében jár. Az apa, MacNeill Ferguson 500 tételből álló listát állított össze fiainak , olyan kalandokból, amiket még 18 éves koruk előtt érdemes megcsinálniuk. Nem állnak rosszul, négy év alatt már több mint 200 kész is van, heti 1,1 kaland.

A teljes lista ITT OLVASHATÓ, vannak rajta apróságok és sok hetes előkészületet igénylők. Csak néhány ízelítőül: eltemetett kincset találni, megnézni egy holdfogyatkozást, felnevelni egy lepkét, koncertre menni, bárányt etetni, sátrat verni, jó célra pénzt gyűjteni és így tovább. Közös bennük, hogy olyasmik, amikre a klasszikus iskolában nem nagyon jut idő, de érezhetően nagyon fontos dolgokat lehet megtanulni belőlük. Tény az is, hogy egy-két évtizeddel ezelőtt a testvéreknek sokkal nehezebb dolga lett volna, mára a technika soha nem látott lehetőségeket ad a kalandozásra.

Lehetne ilyen az egész iskola? Jó lenne, ha ilyen lenne? Nem tudom, de már az is nagyon izgalmas, hogy egyáltalán a lehetőség felmerül.