Az olvasás forradalma - jön a Spritz!

Tippek, trükkök - 2014. március 8.

Írta: Prievara Tibor

Megjelent az az alkalmazás, amely megváltoztatja olvasási szokásainkat, talán örökre. A neve Spritz, és az új Samsung csúcsmobilon lesz először tetten érhető. Valamiért Woody Allen mondása jutott erről eszembe, így szól: 'Részt vettem egy gyorsolvasó-tanfolyamon. A Háború és békét nem egészen 20 perc alatt olvastam el. Oroszországról szól.' Amint látható, egészséges szkepszissel és némi tartózkodó ellenszenvvel vetettem magam a Spritz örvényébe. Lássuk, beszippantott-e.

Az alkalmazás csak nemsokára lesz elérhető, és csak telefonokon - legalábbis a hírek erről szólnak - ugyanakkor ki lehet próbálni online (sajnos csak angolul egyelőre) és valóban érdekes a koncepció. A lényege annyi, hogy sok időt emészt fel az, hogy a papíron szánkázik jobbról balra a szemünk, egyszerűbben lehet olvasni úgy, hogy egyszerre csak egy szót látunk magunk előtt. Hihetetlen, de nagyjából működik! Aki nem hiszi, járjon utána IDE KATTINTVA. Az oldal jobb felső sarkában található egy kék kör, mellé az van írva, hogy click to Spritz, itt megnyílik egy demo, ahol ki lehet próbálni, hogyan működik az alkalmazás. Az elején 250 szó/perc az indulósebesség, aztán ezt felgyorsíthatjuk egészen 650 szó/perc-re.

MIután nagyon elkezdett tetszeni a dolog, elgondolkodtam azon, vajon megéri-e ez nekem? Még akkor sem vagyok biztos benne, hogy jól járok ha Spritz-zel olvasok, ha ez gyorsabb. Beugrott először az, hogy milyen jó ez, végre mindenki elolvassa a kötelezőket, hiszen egy átlagos regényt 90 perc alatt ki lehet így végezni, és irodalom szakos hallgatók nem szorulnak többé egy ismert örökbecsű professzorom tanácsára, aki ezt mondta a viktoriánus regények olvasásáról: 'Az első 30 oldalt nagyon alaposan elolvasni, utána minden harmincadik oldalt nagyon alaposan elolvasni, majd az utolsó 20 oldalt nagyon alaposan elolvasni'.

Aztán még itt van a pénz kérdése. Amikor megveszek egy könyvet, akkor vagyok annyira anyagias néha ,hogy kiszámolom, hogy a pénzemért mennyi 'szórakozást' kapok (ti. az olvasás nekem kikapcsolódás). Teszem azt egy 400 oldalas könyvvel egy egész nap elvagyok, ami megéri. Amennyiben a könyvet valóban elolvasnám 90 perc alatt, az nagyon megdrágítaná ár-érték arányban a könyveket.

Összességében furcsa dolog ez, viszont az is látszik, hogy működik. Kétségtelenül meggyorsítaná az ügymenetet bizonyos helyeken, ha órák helyett csak perceket kellene olvasással tölteni, és az a vállalkozás, aki Spritz-zel olvas, akár piaci előnyökhöz is juthat. Ugyanakkor ha valamit ismét forradalmasítanak, az mindig gyanús ... ha jól emlékszem, Surda a Forró szél című jugoszláv (akkor még volt ilyen) filmsorozatban az alkaholfogyasztást forradalmasította azzal, hogy eg yolyan tablettát talált fel, ami azonnal kivonja az alkoholt az italokból. Nos, nem gazdagodott meg belőle :)