Az internet sötét oldala - ha már valamitől félteni szeretnénk a diákokat

Vezércikk - 2015. március 14.

Írta: Prievara Tibor

veszély Nem szoktunk ilyet tenni, de most a lapozás után olyan oldalakról lesz szó, amit jóérzésű ember nem bír elviselni. Szólunk előre. Az egész egy kellemesnek induló tavaszi napon kezdődött, amikor egy tanítványom a facebook oldalán az osztályban található táblára felírtak pár internetes címet, és azt írták mellé, hogy "Osztályunk szponzorai". Na, gondoltam, ez valami vicces dolog lehet, beírtam a címeket a böngészőbe. Lehet, hogy csak én nem voltam felkészülve arra, ami fogadott, de a mai napig élénken él bennem a kép. Arról, hogy mi minden található a sötét oldalon (és nyilván mindez a jéghegy csúcsa) egy rövid beszámoló található a lapozás után.

Mert mondhatjuk azt, hogy a gyerekek ingerküszöbe igen magas lett. Nehéz nekik olyat mondani, amitől meglepődnének. És vannak olyan oldalak, ahol mégis próbálnak ennek a megemelkedett igénynek is megfelelni. Ilyen pl. a theync.com oldal - direkt nem tettem be linkként, csak az nézze meg, aki bírja. Feldarabolt emberek, egy szétloccsant fejű lány egy baleset után, állatos pornó a legdurvább fajtából, nyilvános kivégzések és még sorolhatnánk. Fontos, hogy mindez csupán egyetlen kattintással elérhető. Ilyen még a liveleak.com is, nem ajánlom betekintésre, itt is balesetek, kivégzések és hasonló dolgok találhatóak. Fura, de sok diák tud ezekről. Nem mindenki nlzi, de azért, annyit, hogy 'ja az a hülyeség' mégis tud.

Ismerhetjük még a 4chan nevű oldalt, amit úgy is hívnak, hogy az internet se**lyuka, mert teljesen moderálatlan, és elég agresszív - angolul jó tudni hozzá.

Vannak aztán az olyan oldalak, ahová bosszúból fel lehet tenni pornófelvételeket ls képeket az exünkről szakítás után. Rendkívül népszerű oldalak ezek is. És még beszélhetnénk a rotten.com jellegű gyűjteményekről, vagy a motherless.com-szerűekről, ahol leginkább szörnyen agresszív pornó található.

Merthogy mindez lézetik. Tudjuk, hogy van, és tudjuk, hogy a diákok jobban ismerik, mint mi.