Az applikáció, amely megeleveníti a történelmet

Internet a tanórán - 2016. október 23.

Írta: Prievara Tibor

mistory Nagy örömmel számolunk be mindig magyar kezdeményezésekről. A mai, amelynek a neve Mistory, pedig kifejezetten aktuális, hiszen egy október 23-ával kapcsolatos kalandjátékot fejlesztettek ki. Ha valaki szeretné végigizgulni az eseményeket, töltse le és járja végig az utat. Az alábbiakban mindent elmondunk az alkalmazásról, a szerzők, fejlesztők saját szavaival. Érdemes belelapozni! Részletek a lapozás után, vagy az app weboldalán, itt: www.mistorygame.com

AZ APPLIKÁCIÓ, MELY MEGELEVENÍTI A TÖRTÉNELMET

Poczók Andrea – Juhász Nikolett

  1. október 23-án délután három óra körül gyülekezett az egyetemi ifjúság, és indult kart karba öltve békés tüntetésre a szabadságért a Műegyetem kertjéből. A nap eseményei, ahogy a csendes szimpátiatüntetés véres szabadságharcba torkollott legtöbbünk számára jól ismertek. De az iskolapadban ’56-ról tanulva, cikkeket olvasva, műsorokat nézve vajon eléggé megragadnak-e fejünkben, szívünkben az akkori események? A Budapesti Műszaki Egyetem kertjében járva, az utcákon, tereken sétálva eszünkbe jut-e, hogy ezeken a helyeken - nem is olyan régen - történelmünk meghatározó mozzanatai zajlottak? A Mistory legújabb, 1956. október 23-a eseményeit feldolgozó játéka a szabadságharc kezdetének helyszíneit bebarangolva ismerteti meg az októberi történéseket, és idézi fel a forradalmat úgy, hogy a játékost a történet során valóban magával ragadja a 60 évvel ezelőtti forrongó hangulat.

A Mistory, az 1848-49-es forradalom és szabadságharcról szóló március 15-i nagy sikerű ünnepi játéka után - melyben a játékosok forradalmárrá válva járhatták Budapest utcáit, és segíthették a márciusi ifjakat - újra egy történelmi eseményt feldolgozó játékkal jelent meg. Az új történetben a játékosok 1956 októberéig „utazhatnak vissza” a történelemben, és az akkori események közepébe csöppenve, azok valós helyszínein ismerheti meg a történések részleteit, és tudhatnak meg még többet a napokról, melyeket elődeink személyesen átéltek. A játék különlegessége, hogy ezúttal a megszokott fejtörőkkel, feladványokkal tarkított önálló felfedezést rövid videók színesítik, melyekben a forradalmat átélő akkori diákok személyesen mesélik el emlékeiket. A játékosok így tőlük tudhatják meg mi történt a 23-át megelőző hétfői napon, hol volt a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetsége által szervezett tüntetés pontos helyszíne, vagy, hogy miért lett a 16 pontból végül tizennégy. A vidéki városok felett szétszórt röpcédulák írója személyesen mesél az egyetemi ifjúság álláspontjáról, és az üzenetről, melyet 60 évvel ezelőtt az ő feladata volt megírni. A személyes élmények és valódi helyszínek megismerése során, a játékos sokkal inkább részesévé válik a történetnek, közelebb érezheti magát ’56 eseményeihez, mélyebben átélve, hatékonyabban rögzülnek emlékezetében a történelmi részletek. A játék a passzív hallgatóból aktív játékost formál, valódi élménnyé varázsolva az ismeretszerzést

Megannyi kaland a telefonodban

Az élményszerzés küldetése a Mistory applikációnak, melynek ötlete, ugyan néhány évtizeddel később, de szintén a Budapesti Műszaki Egyetem falai között született meg és az egyetem innovációs laborjában kelt életre. Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő telefonos alkalmazás fiktív, vagy éppen valós történelmi eseményeket feldolgozó történetek során ismerteti meg a játékossal épített környezetét, változtatja izgalmas felfedezéssé a tanulás folyamatát. A kalandjáték letöltésével egy új világ nyílik meg a felhasználó számára, ahol számos történetből választhatja ki az érdeklődésének megfelelőt. A fiktív történetek során felfejtheti egy gyilkosság ügy bonyodalmas szálait, feltárhatja a szabadkőművesek féltve őrzött titkait, de akár egy lezuhant asztronauta, és ezáltal, az egész világ megmentőjének szerepébe is bújhat. Ehhez csupán a környezete bizonyos részleteit és a saját logikáját kell használnia, hiszen a játékmenetet újabb és újabb feladványok gördítik előrébb, mely olyan fejtörőket, feladatokat tartalmaznak, amihez szükség van a játékos valós környezetéből szerzett információkra is.

Mistory, mint innovatív eszköz

Történelmi eseményeken vezetnek végig azonban a március 15-re és 1956 hatvanadik évfordulójára készített október 23-i játék, melyek célja, hogy a felhasználó az izgalmas feladatok megoldása során kellően körbejárja az adott esemény történéseit, megismerje annak helyszíneit, így játékos módon tegyen szert újabb tudásra, vagy mélyítse el korábbi ismereteit. Napjainkban egyre nagyobb teret hódít a gamifikáció vagy más néven játékosítás, mely számos területen használható, így az oktatásban is. A játékosítás eszköztárának használatával növelhető a figyelem, erősíthető az aktivitás, fokozható motiváció, segítségével bármilyen információ könnyebben megjegyezhetőbbé válik.

A Mistory történelmi sztorijaiban játékos módon történik az ismeretszerzés. Ezek a történetek nem csupán aktív szabadidő eltöltésre ösztönöznek, de segítségükkel olyan információk is könnyen elsajátíthatóvá válnak, mint a diákok nagy mumusaként említett évszámok, nevek, vagy helyszínek megnevezése. A játék során a felhasználó a történet szereplőjévé válik, így sokkal inkább megérintik az események, képes magát a történelmi környezetbe képzelni, a történet részesévé válni, így az élmény által sokkal hatékonyabban rögzülnek a megszerzett ismeretek, a játékosok motiváltabbak lesznek újabb információk elsajátítására. A geolokációs játék alkalmas arra is, hogy a feladványok megoldásával szerzett tudás mellett, a játékos a helyszínek bejárásával, városi környezetét is mélyrehatóbban megismerje.

A Mistory applikáció az okostelefonokon, azaz pontosan azon az eszközön képes nyújtani a jelen valóság és a történelem izgalmas egyvelegét, mely a jelenlegi és a felnövő generáció megszólítására a leginkább alkalmas. Ezáltal egy olyan korszerű, innovatív eszközt kínál a felhasználók számára, melyen keresztül élmény által közvetíthetőek történelmi emlékeink, hagyatékaink, kulturális értékeink.

Az október 23-i játék október 20-tól elérhető a Mistory Story-könyvtárában. A Mistory applikáció ingyenesen letölthető a Google Play Áruházból. Bővebb információért látogass el a játék honlapjára: www.mistorygame.com