Állatok a tanteremben

Internet a tanórán - 2014. április 18.

Írta: Nádori Gergely

explore.orgNálatok laknek-e állatok? - kérdezte a Kaláka együttes és ezt a kérdést nyugodtan feltehetjük a biológiatanároknak is. Laknak-e állatok az osztályteremben? Egy-egy tengerimalac vagy ékszerteknős akár még bele is férhet, de medvét vagy cápát azért nem olyan könnyű bevinni a terembe. Kivéve, ha valaki az explore.org oldalát használja (IDE KATTINTVA), ahol a Live Cams menüre kattintva mindenféle izgalmas webkamerákat láthatunk. Vannak itt fészkekre, itatókra, állatkerti kifutókra irányított kamerák, amiken keresztül nézhetjük az állatokat.

Érdemes figyelni az időpontra, mivel a webkamerák többsége az USA-ban van, de sikerül az órán bemutatnunk élőben a lazacra vadászó grizzlyket, az maradandó élmény lesz.

Persze nem csak az élővilág sokféleségének illusztrálására jók ezek a webkamerák, akár komoly etológiai projektet is felépíthetünk rá. Kiadhatjuk a diákjainknak feladatul, hogy készítsenek magatartásforma katalógust egy-egy állatfajról a megfigyelések alapján. Össze kell gyűjteniük, hogy milyen viselkedéseket láttak, kategorizálni azokat, gyakoriságot számolni. És mindezt megtehetik úgy, hogy el sem hagyják az osztálytermet.