Alapműveletek Classmate PC-vel

Letölthető anyagok - 2013. március 8.

Írta: Prievara Tibor

Sokszor nehéz, gyakran érthetetlen, de mégis a mindennapjaink része és szeretjük. Ez a matematika. A gyerekek nagyon szívesen foglalkoznak matematikai problémák és feladatok megoldásával. Kedvüket fokozhatjuk, ha mindezt Classmate PC-n végezhetik. Ezáltal nem csak a matematikai, hanem a digitális kompetenciájuk is fejlődik, az itt megszerzett tudást máshol is kamatoztathatják. A laptopokon való munka során gyakorlatra tehetnek szert a számítógép kezelésében, felhasználásának módjaiban, és ez által lehetővé válik az önálló tanulás. Kis lépésekkel, gyakorlással, következetes, jól felépített feladatokkal valamint türelemmel magasabb szinten kezelhetik már a programokat. Így természetessé vált, hogy a gépek bekapcsolását, csatlakoztatását a tanárhoz, a fájlok fogadását, megnyitását a szünetben már önállóan elvégzik a gyerekek, így az órán ez az idő felszabadul a feladatok megoldására. (A foglalkozásról készült videó ITT TEKINTHETŐ MEG, az órán használt SMART Notebook tananyag pedig IDE KATTINTVA letölthető. Megj.: a Notebook ikonra jobb egérrel kattintva a letöltés - vagy download - opciót válasszuk ki. - a szerk.).

Ezen az órán a szorzás, mint egyenlő tagok összeadása valamint a bennfoglalás és részekre osztás gyakorlása volt a cél. Ennek megfelelően a feladatok: képekről műveletek alkotása; a szorzáshoz képek szerkesztése; az osztás két fajtájának megkülönböztetése szöveges feladatok megoldásával és a hozzájuk tartozó műveletek kiválasztása, valamint a gyorsabban haladóknak a lottó játékban a szorzótáblák ismerete nélküli feladatmegoldás és a műveletekhez kapcsolódóan szöveges feladat alkotása. Többen eljutottak már az első óra végére az utolsó feladatig is.

 


Azért szeretem gyakorlásnál is a tanulói laptopokat használni, mert módom van a személyes segítségadásra, differenciálásra, amit a gyerekek megszoktak és szeretnek, hisz azt és annyit dolgoznak, amire és amennyire a fejlődésükhöz szükségük van. A második órán ellenőriztük is, hogy kinek mennyire volt sikeres a munkája és a vakvágányok is a helyükre kerültek. Az egyszerűtől a nehezebb felé haladtunk, s kicsik révén az óra anyagában kevés olyan rész volt, ahol írniuk kellett. Nagyon gyakran használom a Smart programot, mert könnyű vele feladatokat szerkeszteni, amelyek bármikor elővehetők, kombinálhatók és a gyerekek is könnyen és hamar megtanulják a kezelését. Ma ismét jól, jókedvűen és sokat dolgoztunk, nem tétlenkedtünk és közelebb kerültünk a matematikához.