A Prométeusz Társaság - természettudomány történeteken keresztül 1. rész

21. századi tanár - 2014. november 9.

Írta: Nádori Gergely

Prometeusz tarsasagAz elmúlt három hétben diákjaimmal különleges módon dolgoztuk fel az energia témakörét. A célom az volt, hogy a diákok találják érdekesnek az anyagot, saját kíváncsiságuk mozgassa őket. Végül olyan rendszerben tanultak, ahol nem volt dolgozat, nem volt megadott tananyag és a projekt során nyomozniuk is kellett egy titkos társaság után. Három részben mutatom be, hogyan is zajlott az egész, az első részben bemutatom a kerettörténetet, a másodikban a tanulás rendszerét és a felhasznált eszközöket, az utolsóban pedig a projekt eredményeiről számolok be.

Biztosan megleptést okoztam a kilencedikes osztálynak, amikor besötétítettem a termet és a zsebemből elővettem egy Tesla-gömböt. Egy ideig csak néztük majd elmondtam nekik, hogy eddigi tanulmányaik alapján lehetőséget kapnak arra, hogy egy a világ működését tanulmányozó titkos társaságba nyerjenek felvételt. De mivel nagyon sokan vannak, akik ennek a társaságnak az ellenségei, ezért még nem mondhatok el róla mindent.

A következő pár órán arról beszéltünk, hogy mi is a változás a természetben, miként figyelhetjük meg, honnan láthatjuk. Tulajdonképpen a kölcsönhatások fogalmát határoztuk meg. Közben azonban egy külön feladatot is kaptak. Elmondtam nekik, hogy a titkos társaságunkról, amibe esetleg belépést nyerhetnek, többet megtudhatnak, ha egy blogot követnek. Ezt blogot én hoztam létre, de ügyeltem arra, hogy ne lehessen hozzám kötni, létrehoztam hozzá egy Szabó Pál nevű személyt. A blog bejegyzései ITT OLVASHATÓK egyben, k azonban egy-két naponként olvashatták csak az újabb és újabb részeket. Az is a feladatuk volt, hogy aminél többet derítsenek ki, arról, miről is szól maga a blog. Ehhez le kellett tölteniük a bejegyzéseket és Wordben ellátni minél több megjegyzéssel. Ez eleinte nem ment könnyen, sokaknak meg kellett mutatnom, hogy mit is jelent a megjegyzés beszúrása a Wordben, és a többség eleinte messze nem a kellő alapossággal ment utána a dolgoknak. A 3.-4. bejegyzésre azonban már egészen jól belejöttek.

Érdekes melléktermékei is voltak a nyomozásoknak. A második bejegyzésben szerepel egy titkosírásos lista, amit elég sokáig tartott megfejteniük. Ez a lista a Prométeusz Társaságban elérhető fokozatok listája volt (ilyenekkel, mint Egyiptomi beavatott, Gépek őre vagy A munka hőse), amikor sikerült megfejteniük, akkor sokan az egyes címeket a korábban említett tudósokkal azonosították és számomra is megdöbbentően jól illettek a nevek és a rangok.

A projekt hátralevő részében az is a feladatuk volt, hogy minél magasabbra jussanak a Prométeusz Társaságban, amihez különféle próbákat kellett teljesíteniük. Azoknak, akik a legmesszebb eljutottak az is a feladatuk volt, hogy írják meg a történet befejezését.