3 hack a tanításhoz

Tippek, trükkök - 2016. január 30.

Írta: Nádori Gergely

hack the classroomJanuár 30-án zajlott le a Microsoft nemzetközi online konferenciája, aminek Hackeljük meg a tanítást! (Hack the Classroom) volt a címe. Az izgalmas előadások mellett egy verseny is kapcsolódott az eseményhez, a világ minden részéről várták tanárok ötleteit, hogy ők milyen trükköket használnak, amivel egyszerűbbé, modernebbé tehető a tanítás. Most a versen első három helyezettjét mutatjuk be:

Az osztrák Kurt Söser ötlete matematikát tanítóknak lehet (elsősorban érdekes). A lényege, hogy a diákok a feladatok megoldását a Snip segítségével magyarázzák el a tanárnak (ITT ÍRTUNK erről a programról), így a tanár azt is láthatja, hogy pontosan milyen gondolatmenettel jutott el a gyerek a megoldáshoz, nem csak azt, hogy az eredmény jó-e vagy sem. A trükkről készült videó IDE KATTINTVA nézhető meg.

A macedón Maria Petrska ötlete is egyszerű, de remekül használható. A Windows 10-ben elérhető Edge böngésző tulajdonságait használja ki. A lényeg, hogy keressünk egy a témába vágó szöveget, kapcsoljunk olvasás módba (akkor eltűnnek a reklámok, hasonlók), a tollal írjuk fel a feladatokat vagy akár töröljünk részeket, amiket majd ki kell egészíteniük, majd küldjük el az így készült oldalt e-mailben vagy akár OneNote osztálytermen keresztül. Az ötlet EBBEN A MIXBEN látható.

A brit Jim Pedrech azt mutatta be, hogyan lehet a Word körlevél készítésével remek differenciált feladatlapokat, teszteket készíteni. Tényleg pofonegyszerű ötlet és remekül használható, egy Excel állományban vannak a diákok nevei és a nekik szánt kérdések, amiből a Word szépen formázott tesztet készít. ITT AZ, ITT PEDIG a részletesebb leírás.

Nektek van trükkötök?